Slab euro lansirao rezultate europskih kompanija

Autor: Poslovni dnevnik , 28. srpanj 2015. u 22:00
Prvi rezultati europskih kompanija su vrlo ohrabrujući/FOTOLIA

Zbog jačanja dolara američke bi kompanije iz sastava S&P 500 indeksa mogle zabilježiti prvi pad dobiti od 2012. godine.

Nakon tjedna u kojem su dominirali tromjesečni poslovni rezultati američkih kompanija, i sezona objave rezultata poslovanja europskih tvrtki ulazi u puni zamah, a prvi su znakovi prilično ohrabrujući, smatraju analitičari. Švicarski bankovni div UBS u ponedjeljak je izvijestio o skoku dobiti u drugom tromjesečju za više od 50 posto.

Zasluge za takve rezultate, koji su nadmašili očekivanja analitičara, pripisuju doprinosu svih dijelova poslovanja i regija. Takvi rezultati nadovezuju se na niz ostalih pozitivnih iznenađenja po pitanju dobiti o kojima su izvijestile europske kompanije, uključujući francusku grupu iz sektora vojne industrije Thales, čije su dionice dosegnule rekordnu razinu nako objave rezultata poslovanja u prvom polugodištu. Nadalje, britanska telekom tvrtka Vodafone također je objavila rezultate poslovanja koji su pokazali poboljšanja na njezina dva vodeća tržišta – u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

Prošloga je tjedna niz velikih američkih kompanija, od Amazona do Applea i American Expressa, izvijestio o tromjesečnoj dobiti koja se za sada pak ocjenjuje kao mješovita. Prema podacima tvrtke FactSet, kompanije iz sastava burzovnog indeksa S&P 500 u drugom bi tromjesečju, kako se sada očekuje, trebale zabilježiti pad dobiti od 2,2 posto, što bi bio prvi tromjesečni pad od trećeg kvartala 2012. godine. To je ponajviše posljedica visokog tečaja dolara, zbog čega kopne prihodi američkih multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su prihodi kompanija iz S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju pali gotovo četiri posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Analitičari, pak, kažu da se prognoze dobiti u Europi u usporedbi sa SAD-om čine boljima nakon dugo vremena. To je ponajviše zasluga niskog tečaja eura koji je u godinu dana oslabio 18 posto zbog čega jača konkurentnost europskih proizvoda na svjetskom tržištu. Uz to, gospodarstvo eurozone počelo se oporavljati. "Deprecijacija eura glavna je pokretačka sila u pozadini naših prognoza značajnog, neočekivanog rasta dobiti u 2015. Naše prognoze govore o 25-postotnom rastu dobiti u Europi, bez Velike Britanije, što je dvostruko više od očekivanja većine koja su se u posljednjih šest mjeseci kretala u rasponu od devet do 12 posto", kazao je Robert Parkes, strateg u banci HSBC. 

Komentirajte prvi

New Report

Close