Skuplja naknada čuva prihod burze od odlazaka dionica

Autor: Tomislav Pili , 20. lipanj 2018. u 22:00
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Hoteli Baška posljednja u nizu tvrtki koje su se povukle s tržišta.

Iako trend povlačenja dionica hrvatskih kompanija sa Zagrebačke burze traje već godinama, to nema značajnog financijskog utjecaja na poslovanje Zagrebačke burze. Štoviše, prihod od održavanja kotacija raste zbog poskupljenja naknada. U posljednjih pet godina s uređenog tržišta otišlo je 70 dionica, a posljednja u nizu vrijednosnica je Hotela Baška.

Jakša Medić, predsjednik Uprave Hotela Baška kaže kako je uvrštenje dionica na burzu bila obaveza odredena tadašnjim Zakonom o tržištu vrijednosnih papira. Zakonom o tržištu kapitala ta je obveza ukinuta. S obzirom na veličinu tvrtke, činjenicu da je trgovina dionicama na burzi bila neznatna i zanemariva, te broja transakcija i ostvarenog prometa na burzi, po čemu se moglo zaključiti da je dionica nelikvidna, tvrtka je razmotrila potrebu daljnje kotacije dionica, ističe Medić. K tome, tijekom vremena došlo je do koncentracije dionica kod manjeg broja dioničara. “Uz navedeno, troškovi uvrštenja na burzu, održavanje uvrštenja kao i obveze dioničkog društva koje iz toga proizlaze prema burzi takoder su faktori koji su rezultirali povlačenjem dionica”, kaže Medić.

 

4,13 milijuna

kuna lanjski su prihodi Zagrebačke burze od održavanja uvrštenja

Prema podacima iz lanjskog poslovnog izvješća Zagrebačke burze, krajem 2017. na uređenom tržištu nalazilo se 137 dionica, sedam posto manje nego godinu ranije. No, prihodi od održavanja kotacije od 4,13 milijuna kuna bili su u odnosu na 2016. jedan posto viši. Taj segment prihoda čini trećinu ukupnih prihoda burze. Godinu ranije prihodi od održavanja uvrštenja rasli su 3,3 posto na četiri milijuna kuna uz tri posto manje dionica zbog izmjene cjenika i povećanja naknade za uvrštenje sa 16.000 na 20.000 kuna godišnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close