‘Situacija u gospodarstvu nije najbolja, rezultati kompanija su loši’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. listopad 2012. u 09:53
EPA

Tehnološki sektor zaostaje već gotovo mjesec dana. Očito je vrlo osjetljiv na lošu situaciju u američkom, ali i globalnom gospodarstvu.

Na svjetskim su burzama početkom prošloga tjedna cijene dionica rasle, zahvaljujući relativno dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nadi da će Španjolska zatražiti međunarodnu pomoć, no krajem tjedna ulagači više nisu bili tako optimistični.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,1 posto, na 13.343 boda, a S&P 500 indeks 0,3 posto, na 1.433 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 1,3 posto, na 3.005 bodova. Blagi plus Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje se usponu cijena dionica na početku tjedna, kada su relativno dobri poslovni rezultati kompanija ohrabrili ulagače. Tržište je podržavala i nada da će na summitu Europske unije Španjolska zatražiti međunarodni paket pomoći kako bi riješila dužničke probleme.

No, to se nije dogodilo, a zaredala su i slabija nego što se očekivalo poslovna izvješća, zbog čega su u petak cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad u posljednja četiri mjeseca. Pod najvećim je pritiskom bio tehnološki sektor, nakon što su podbacili rezultati Googlea, Microsofta, Intela i IBM-a. U posljednjih 10 dana S&P indeks tog sektora potonuo je 5,3 posto, dok je S&P 500 u tom razdoblju oslabio 1,9 posto.

„Tehnološki sektor zaostaje već gotovo mjesec dana. Očito je vrlo osjetljiv na lošu situaciju u američkom, ali i globalnom gospodarstvu. Činjenica da rezultati tehnoloških kompanija neprestano podbacuju navodi ulagače na reakciju po načelu 'prvo prodaj, onda postavljaj pitanja'“, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Schaeffer's Investment Research. I niz drugih kompanija, od General Electrica do McDonald'sa ostvarilo je u trećem tromjesečju slabije poslovne rezultate nego što se očekivalo.

„Čini se da situacija u američkom gospodarstvu nije baš najbolja, jer su rezultati onih kompanija koje najbolje odražavaju tu situaciju vrlo loši“, kaže Todd Schoenberger, direktor u tvrtki BlackBay Group. Ulagače najviše zabrinjava pad prihoda. Od 116 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, njih 58 posto ostvarilo je manje prihode nego što se očekivalo, pokazuju podaci Thomson Reutersa.Razočaranje ulagača je tim veće što slaba poslovna izvješća prati i smanjenje procjena budućih rezultata kompanija. Prema podacima Thomson Reutersa, od početka sezone objave kvartalnih poslovnih izvješća 95 kompanija iz S&P 500 indeksa smanjilo je procjene, dok ih je samo 20-ak povećalo. 

Na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,8 posto, na 5.896 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2 posto, na 7.380 bodova, a pariški CAC 3,4 posto, na 3.504 boda. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 5,5 posto, na 9.002 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close