‘Siječanjski efekt’ podigao Crobexe više od 1 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. siječanj 2014. u 11:46
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 1,06 posto, na 1.799 bodova.

Na samom početku godine Crobex indeksi Zagrebačke burze ojačali su više od 1 posto, zahvaljujući tzv. 'siječanjskom efektu', do kojeg dolazi jer su investitori u prvom mjesecu skloni mijenjati strategije, što potiče burzovnu aktivnost, a često i rast cijena dionica.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 1,06 posto, na 1.799 bodova, a tijekom tjedna je, po prvi puta od 4. listopada prošle godine, preskočio i psihološki važnu granicu od 1.800 bodova.

Crobex10 ojačao je prošloga tjedna 1,05 posto, na 1.000 bodova.

U cijeloj 2013. godini Crobex je ojačao 3,1, a Crobex10 2,5 posto, što je znatno slabije od vodećih svjetskih tržišta kapitala, koji su ostvarili rast od 30, pa čak i 50 posto.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna gotovo 40 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna više nego tjedan dana ranije, kada se zbog božićnih blagdana trgovalo samo dva dana.

„Na početku godine na domaćem tržištu indeksi su ojačali, pri čemu je pozitivna stvar što je Crobex preskočio u jednom trenutku psihološki važnu granicu od 1.800 bodova, a Crobex10 od 1.000 bodova“, ocjenjuje Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako dodaje, tržište je ponajprije dobilo poticaj odlukom Vlade krajem prošle godine o prodaji 39,05 posto redovnih dionica Croatia osiguranja (CO) Adris grupi za 905 milijuna kuna, odnosno 970,45 eura po dionici.

„Adris je sad nakon dokapitalizacije obvezan dati ponudu za preostali dio dionica CO-a. Taj novac mogao bi se ponovno vratiti na burzu, te izazvati pozitivni efekt, naravno, uz uvjet da se poboljša makroekonomska slika domaćeg gospodarstva“, kaže Mažurin.

Nakon pet recesijskih godina, ekonomisti vodećih banaka u Hrvatskoj u 2014. očekuju rast realnog BDP-a od 0,1 posto u prosjeku, pri čemu predviđaju smanjenje osobne i javne potrošnje, a rast bi mogao doći od investicija i izvoza.

Nešto bolja očekivanja za ovu godinu imaju u Hrvatskoj narodnoj banci, gdje predviđaju rast BDP-a za 0,7 posto, dok Ekonomski institut očekuje rast od 1 posto, Vlada od 1,3 posto, a Europska komisija 0,5 posto.

„Idućih dana vidjet ćemo hoće li se nastaviti trend uspona Crobexa. Ne treba zanemariti tzv. 'siječanjski efekt'. Naime, na početku nove godine investitori su skloni mijenjati strategije u svojim investicijskim portfeljima, što rezultira življom aktivnošću, a često i rastom cijena dionica na burzama“, navodi Mažurin, podsjećajući da je tako bilo i lani.

Crobexi su u prvom tromjesečju prošle godine porasli za 15 posto, no do kraja godine većina je tih dobitaka splasnula.

Najveći je promet prošloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, 7,3 milijuna kuna, a cijena joj se spustila za 0,80 posto, na 175 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Podravke, sa 3,4 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena porasla 2,9 posto, na 261,45 kuna.

U fokusu investitora bile su i dionice Adrisa. Povlaštenom dionicom te kompanije ostvareno je u redovnom trgovanju 1,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,08 posto, na 280 kuna. Uz to, u blok transakciji njome je protrgovano još 2,2 milijuna kuna, po cijeni od 278 kuna.

Redovnoj dionici Adrisa, uz promet od 1,1 milijun kuna, cijena je porasla za 0,65 posto, na 310 kuna.

Po snažnom postotnom rastu cijene, za čak 224,24 posto, ističe se dionica Magme. Tjedan je završila s cijenom na razini od 2,14 kuna, uz nešto više od milijun kuna prometa.

Magma je nedavno objavila da će na Trgovačkom sudu u Zagrebu 23. siječnja biti održano ročište radi sklapanja predstečajne nagodbe. Još u studenome, većina vjerovnika te kompanije prihvatila je plan financijskog restrukturiranja Magme, koji predviđa otplatu duga kroz razdoblje od 2013. do 2017. godine, dok bi se budući biznis Magme temeljio na nabavi 3D printera te ponudi tehnologije 3D printinga.

A na Wall Streetu je S&P 500 indeks prošle godine porastao 29,6 posto, što je njegov najveći godišnji skok od 1997. godine, dok je Dow Jones skočio 26,5 posto, najviše od 1995. godine.

Među vodećim europskim burzama najveći rast cijena dionica zabilježila je prošle godine Frankfurtska. Tamošnji DAX indeks porastao je 26 posto, dosegnuvši najviše razine u povijesti.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica porastao je lani 16 posto, što je njegov najveći godišnji rast od 2009.

Za japanski Nikkei indeks 2013. godina je bila sjajna jer je skočio 56,7 posto, što je njegov najveći godišnji rast od 1972. godine.

No, početak ove godine obilježila je korekcija cijena dionica na svjetskim burzama.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,6 posto. Pritom je S&P 500 indeks pao u prva dva radna dana nove godine, što nije zabilježeno još od 2005.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE oslabio je 0,3 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,6, a pariški CAC 0,7 posto.

„Slabost tržišta kapitala na početku godine nije baš uobičajena, no razumljiva je nakon odlične 2013. godine. Prošlogodišnja snažna izvedba indeksa prvenstveno je rezultat Fedove vrlo labave monetarne politike, ali i makroekonomskih pokazatelja koji ukazuju na sve brži oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva“, zaključuje Mažurin.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Efekt svjetskih burzi se nastavio….
Pa, je mala kapitalizirana dobit uglavnom privatnih fondova..došla i k nama
u vidu malo, mrvicu kapitala, s kojim je kupljen dio onih, znate kojih dionica, koje dižu Crobex………novog novca, niti smišljene politike oko tržišta kapitala – nema na vidiku….. / čekamo Čačića./.

New Report

Close