Short selling za domaće ulagače zapeo u Hanfi

Autor: Tin Bašić , 12. lipanj 2011. u 22:00

Iako nitko nije želio izravno reći zbog čega pravila nisu odobrena, godišnji izvještaj o poslovanju SKDD-a jasno otkriva da je Hanfa uzrok

Uvođenje tzv. short sellinga, posebnog načina trgovanja vrijednosnicama, na domaće tržište zapelo je u Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Prema informacijama Poslovnog dnevnika regulator već mjesecima ne odobrava nova pravila poslovanja Središnjeg klirinško depozitarnog društva (SKDD) bez kojih je nemoguće uvesti short selling i kod nas. Ono što neki zovu kontroverznim načinom trgovanja, na stranim tržištima se koristi već desetljećima. Shortanje, odnosno kratka prodaja, na zao je glas dospjela najviše kao faktor za kojeg se procjenjuje da je bio među uzročnicima problema koji su doveli i do financijske krize 2008. godine. Vodeći ljudi institucija s domaćeg tržišta kapitala već godinama najavljuju širenje ponude proizvoda i usluga. Kratka prodaja nalazi se među njima, no čini se kako će domaći ulagači još malo pričekati sa shortanjem.

Depozitorij ključan
Hanfa je nedavno odobrila nova pravila Zagrebačke burze. Ona stupaju na snagu krajem lipnja i njima se omogućuje i donekle definira (n)ova vrsta trgovanja. No, kratka prodaja dozvoljena je samo za instrumente primjerene za korištenje u sustavu zajma vrijednosnih papira kojim upravlja SKDD. Problem je u tome što pravila koja to omogućavaju, neophodan i obavezan korak pri korištenju shortanja, još de facto ne postoje. Odnosno ona leže u Hanfi i već se mjesecima čeka njihovo odobravanje. Iako je, kako nam kažu u SKDD-u, programsko rješenje za shortanje spremno, čeka se regulator.

“Hanfi je na mišljenje predana radna verzija pravila. Na temelju radne verzije održano je nekoliko sastanaka na kojima se raspravljalo o prijedlozima izmjena i dopuna akata SKDD-a. Sa ZSE su usklađena rješenja koja reguliraju pitanje short sellinga te se čeka suglasnost Hanfe”, poručuju iz depozitorija. Dodaju kako će se po usuglašavanju stavova sa regulatorom izraditi konačna verzija i dostaviti na odobrenje. Kada će to biti, ne zna se. Iako nisu za Poslovni dnevnik izravno komentirali zašto se kasni s donošenjem pravila, u pozivu na Glavnu skupštinu najavljenu za kraj mjeseca to su jasno istaknuli – “s uvođenjem ovog projekta se kasni jer se još uvijek čeka mišljenje i odobrenje od Hanfe”.U Hanfi. pak, kažu kako stupanje na snagu novih pravila burze te odobrenje novih pravila SKDD-a je s njihove strane preduvjet za početak kratke prodaje kao načina trgovanja. “Nakon što Hanfa dovrši konzultacije s SKDD-om i dodatne sa ZSE, pokrenut će se službena procedura za odobrenje novih pravila SKDD-a”, pojašnjava regulator. Na pitanje kada će se krenuti sa konzultacijama, nismo dobili odgovor.

Vječne najave
Uvođenje kratke prodaje je u nekoliko navrata najavljivao još bivši čelni čovjek burze Roberto Motušić. Projekt zajma vrijednosnih papira najavila je i sada već bivša čelnica depozitorija Vena Živković u listopadu 2009. godine kada su planirali prezentacije industriji završiti u roku dva mjeseca, a njegovu implementaciju krajem prvog tromjesečja prošle godine. To zbog brojnih razloga nikada nije realizirano, a nakon nekoliko godina već se postavlja pitanje i hoće li domaće tržište kapitala ikada vidjeti drugi način trgovanja osim klasične kupnje i prodaje vrijednosnih papira. Investitori već godinama žude za novim instrumentima, no njih nema, kao ni drugih noviteta. Koliko je tržište u Hrvatskoj spremno na promjene i rizike jasno pokazuje podatak kako samo dvije dionice imaju tzv. market makera – Atlantic grupa i Uljanik plovidba. A short selling nije moguće uspostaviti niti bez specijaliste kao ni – bez pravila.

Što je short selling

Zarada i kad pada cijena
Short selling je način ulaganja u kojem se prvo prodaje ‘posuđena’ dionica (za posuđivanje se plaća naknada) ili vrijednosni papir da bi se kasnije, kad joj cijena padne, kupila. Zarada se ostvaruje na razlici između prodajne (više) i kupovne (niže) cijene. Ulagači zapravo, očekuju pad cijene dionice i na tome zarađuju. Znači, za razliku od klasične kupnje vrijednosnica gdje se očekuje zarada na temelju procjene da će cijena dionice rasti, short selling omogućava ulagačima i da zarade ako očekuju da će vrijednost dionice padati.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bravo gospodjo miami.
Jos jedan vas pametan komentar.

Aha, sad mi je jasno, zašto nema govora o tome. Pravila se još ne znaju.
Drugo, šokantno je da samo dvije kompanije imaju novaca za market makera.
Treće, treba glavu odšaraviti onome tko posudi dionice makar i uz naknadu- na ovako niskim cijenama !

Ako ih sad kupe, ma rušiti će ih na sastavne i rastavne dijelove bez milosti- da ih kupe ponovo za bagatelu !
Četvrto- kad će se saznati – pravila igre ?

Ima li luđaka koji će posuđivati dionice – da ih ruše- uz ovako jadno , razrušeno i bijedno tržište dionica ?

Prijedlog: ZAPOČETI POKUS SA NAJČVRŠĆIM DIONICAMA : HT, INA, PTKM, ADRIS , ULPL. ATGR…
Ajde, da vidimo kako to šljaka, a onda ćete se lako igrati sa ostalom sirotinjom na burzi!

New Report

Close