Sergej Gljadelkin ulaže 58 milijuna kuna u Institut IGH

Autor: Tin Bašić , 20. ožujak 2014. u 09:31
Prvo će se smanjiti temeljni kapital/M. Lukunić/PIXSELL

Gljadelkin je vlasnik grupe u kojoj je više od 20 trgovačkih društava.

Institut IGH dokapitalizirat će se sa 57,95 milijuna kuna.

Naime, Institut IGH je početkom ožujka objavio poziv investitorima za sudjelovanje u postupku povećanja temeljnog kapitala u novcu. Cilj toga je kapitalno osnažiti Institut IGH i osigurati podmirenje preuzetih obveza u skladu sa sklopljenom predstečajnom nagodbom. Iznos koji je Institut IGH u pozivu istaknuo kao minimum za dokapitalizaciju bio je 30 milijuna kuna. Interes za dokapitalizaciju Institua IGH dao je, stoji u priopćenju ove kompanije, jedino Sergej Gljadelkin. On je inače, prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva peti dioničar Instituta IGH. Vlasnik je 10.000 dionica, što je udio od 3,79 posto.

 

30milijuna

kuna bio je minimalni iznos za dokapitalizaciju kompanije

U ovom pozivu, Gljadelkin je iskazao interes za kupnju 305.000 dionica po cijeni od 190 kuna po komadu. Iz Instituta IGH u priopćenju pojašnjavaju da je Gljadelkin vlasnik grupe trgovačkih društava s više od 20 članica te ima dvadesetogodišnje poduzetničko iskustvo tijekom kojeg je kontinuirano vezan za osnivanje, ulaganje i upravljanje kompanijama iz građevinskog sektora. Krovna Gljadelkinova holding kompanija je Avenue Holdings GmbH iz Austrije, a Gljadelkin je većinski vlasnik. Taj holding, objašnjava Institut IGH ima godišnji prihod od 500 milijuna dolara, a novac koji će uplatiti IGH-u je njegov vlastiti.

Zanimljivo je da je samo dan nakon objave poziva za iskazivanje interesa (6. ožujka, a poziv je objavljen 5.ožujka), na Zagrebačkoj burzi osvanula je obavijest u kojoj je pisalo da je najveći pojedinačni dioničar Instuituta IGH Veniamin Mežibovski prodao 10.000 komada dionica. Mežibovski je te dionice prodao 3. ožujka i time pao ispod praga od 20 posto vlasništva. A upravo tih 10.000 komada dionica kupio je Gljadelkin koji će nakon dokapitalizacije postati najveći vlasnik ove kompanije. No, prije toga, Glavna skupština će prvo smanjiti temeljni kapital smanjenjem nominalne cijene dionice, što će značiti pad sa 105,66 milijuna kuna na 50,19 milijuna. Nakon dokapitalizacije, Institut IGH će imati ukupno izdano 569.170 dionica, od kojih će Gljadelkin držati 55,34 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close