Saznajte koje tvrtke ulaze u sastav novih indeksa ZSE-a

Autor: Poslovni.hr , 11. veljača 2013. u 12:14
Ilustracija

Odbor za indekse Zagrebačke burze je razmotrio početni sastav indeksa CROBEXplus i sektorskih indeksa.

Odbor za indekse Zagrebačke burze  je na svom  sastanku  7.  veljače 2013.  godine razmotrio početni sastav  indeksa CROBEXplus i sektorskih indeksa na osnovu podataka o trgovanju u razdoblju od 1. kolovoza 2012. do  31. siječnja 2013. godine, priopćila je Burza.

Indeks CROBEXplus  predstavlja tzv. equal weight indeks, u kojem sve uključene dionice imaju jednak  udio. Broj dionica bit će neograničen, a u obzir se uzimaju dionice uvrštene na uređeno tržište kojima je  broj trgovinskih dana veći od 70 posto ukupnog broja trgovinskih dana u prethodnom šestomjesečnom  razdoblju te  free- float tržišna kapitalizacija veća od 10 milijuna kuna, dok u  sastav sektorskih indeksa  mogu ući samo dionice uključene u indeks CROBEXplus.

Kreiranju novih indeksa prethodilo je formiranje radne skupine sastavljene od sudionika tržišta kapitala  (predstavnici investicijskih i mirovinskih fondova, članova Burze te same Burze), a razmatranja,  preporuke i zaključci radne skupine predstavljaju osnovu za uvođenje novih proizvoda i usluga s ciljem  jačanja konkurentnost domaćeg tržišta kapitala i ispunjavanja potreba ulagatelja.

Uvođenje novih indeksa tek je prvi korak u procesu povećavanja broja obrađenih podataka kako bi se  ulagateljima omogućilo jednostavnije i lakše praćenje tržišnih trendova te sveobuhvatniji pregled tržišta, navodi se u priopćenju.

Kako će izgledati sastav novih indeksa koje će ZSE računati od 22. veljače pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Znači Hidroelektra niskogradnja ulazi u Crobex plus i Crobex konstrukt.
Odlična vijest za nas koji je imamo.Loša vijest za one koji je čekaju na nižim cijenama.

New Report

Close