Samsung i Nokia vraćaju dioničarima 13 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 29. listopad 2015. u 22:01
Samsungova dionica u četvrtak se našla na šestomjesečnom maksimumu/REUTERS

U Samsungovu slučaju otkup dionica služi za obranu cijene dionice jer je poslovanje pod pritiskom.

Dva elektronička diva, Samsung Electronics  i Nokia, u četvrtak su objavili da će svojim dioničarima ukupno vratiti 13 milijardi eura.

Nakon što je objavila prvi rast operativne dobiti na godišnjoj razini u posljednje dvije godine od čak 82 posto, korejska je kompanija otkrila i kako pokreće program otkupa dionica vrijedan 9,9 milijardi dolara (9,04 milijardi eura). Iako bi se ta vijest na prvi pogled mogla protumačiti kao da je sa Samsungom sve u najboljem redu, analitičari upozoravaju kako je to upravo znak da najveći svjetski proizvođač mobitela sve više gubi dah. "Samsungovo temeljno poslovanje s pametnim telefonima gubi udjel što znači da će cijena dionica vjerojatno pasti. Otkup dionica pomoći će u obrani cijene dionice", kaže za Reuters Chung Sun-sup, voditelj korporativnih analiza u korejskoj tvrtki Chaebul.

 

-1,4posto

pada cijene ostvarila je ove godine dionica Samsunga

Iako je obnovljena Samsungova linija mobitela u prošlom kvartalu donijela 37-postotni rast dobiti, analitičari upozoravaju kako će zbog snažne konkurencije u obliku Applea i kineskih proizvođača isporuke Samsungovih mobitela ove godine pasti. Program otkupa svakako će pozdraviti dio Samsungovih dioničara koji već duže vrijeme zahtijevaju veće isplate. Objavom vijesti o otkupu cijena Samsungove dionice dohvatila je najvišu razinu u šest mjeseci. No, to nije bilo dovoljno da izbriše ovogodišnji minus.

 

1,5posto

rasta za 2015. zabilježila je dionica Nokije

Naime, dionica je za ovu godinu u gubitku od 1,4 posto dok je indeks Seoulske burze KOSPI u plusu za 6,6 posto. U tom pogledu nešto je bolja situacija s dionicom nekadašnjeg vladara mobilne telefonije – finske Nokije. Tvrtka koja nakon lanjske prodaje poslovanja s mobitelima Microsoftu proživljava drugu mladost u četvrtak je objavila da će dioničarima kroz dividende i otkup dionica vratiti četiri milijarde eura. Vijest je izazvala skok burzovne cijene od čak 10 posto na 6,7 eura. Tijekom ove godine dionica Nokije bila je u blagom plusu od 1,5 posto. Međutim, indeks burze u Helsinkiju tijekom ove godine ojačao je 7,6 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close