‘Sad preostaje da vidimo kakav će biti položaj dioničara Dalekovoda’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. travanj 2013. u 09:58
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, jer na tržište stižu i pozitivne i negativne vijesti, pa su ulagači suzdržani, a prometi niski.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, jer na tržište stižu i pozitivne i negativne vijesti, pa su ulagači suzdržani, a prometi niski.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,5 posto, na 1.998 bodova, a Crobex10 0,4 posto, na 1.109 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,6 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego posljednji radni dan u prošlome tjednu, kada je burza radila skraćeno.

Najlikvidnija, sa 880.000 kuna, bila je dionica HT-a. Cijena joj je ojačala 0,67 posto, na 217,5 kuna.

„Uslijed blagdanske letargije, kao i podatka o padu industrijske proizvodnje, proteklih trgovinskih dana izostalo je prelijevanje optimizma s inozemnih burzi na domaće tržište. Stoga je teško prognozirati daljnji smjer kretanja Crobexa“, kaže Mirko Matić, broker u Centar banci.

Prošloga je tjedna objavljeno da je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u veljači neočekivano pala za 4,1 posto na godišnjoj razini, što je posljedica slabe domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja kompanija uslijed pristupanja Europskoj uniji.

„Domaći industrijski sektor tek se treba suočiti s posljedicama izlaska iz CEFTE nakon ulaska u Europsku Uniju“, dodaje Matić.

No, ističe da pozitivnu notu tržištu daje pronalazak rješenja za restrukturiranje Dalekovoda.

Vjerovnici Dalekovoda na jučerašnjem su ročištu većinom glasova prihvatili plan financijskog restrukturiranja. Predloženim planom osigurani su svi uvjeti za dugoročno i nesmetano poslovanje društva Dalekovod d.d, objavili su iz te tvrtke.

Cijena dionice Dalekovoda jučer je ojačala 1,98 posto, na 54 kune, uz promet od 806.000 kuna.

„Sad preostaje da vidimo detalje tog plana i kakav će biti položaj dioničara“, ističe Matić.

A na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u zdravstvenom sektoru i solidnim makroekonomskim podacima.

Dow Jones indeks ojačao je 0,61 posto, na 14.662 boda, dok je S&P 500 porastao 0,52 posto, na 1.570 bodova, a Nasdaq indeks 0,48 posto, na 3.254 boda.

Međutim, na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, jer su ulagači oprezni zbog napetosti između Sjeverne i Južne Koreje i anemičnosti najvećih svjetskih gospodarstava.

Izuzetak je Tokijski Nikkei indeks, koji jača uslijed nade ulagača da će na dvodnevnoj sjednici, započetoj danas, čelnici središnje japanske banke dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknuli rast gospodarstva i suzbili deflaciju.

„Na inozemnim burzama proteklih dana vladalo je pozitivno raspoloženje, nakon boljih nego što se očekivalo makroekonomskih pokazatelja. Nervozu investitora smirilo je i spašavanje Cipra, kao i pad prinosa po talijanskim i španjolskim državnim obveznicama“, navodi Matić.

No, danas očekuje opreznije trgovanje.

„U iščekivanju sljedećih poteza Europske središnje banke, koja zasjeda sutra, danas će trgovanje na inozemnim tržištima biti opreznije“, zaključuje Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close