Sabor raspravlja o izmjenama ZKP-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. studeni 2014. u 12:08
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić uvodno je obrazložio i Vladin amandman kojim se olakšava postupanje državnog odvjetništva u slučajevima ratnih zločina u odsutnosti okrivljenika.

Hrvatski sabor raspravlja o izmjenama Zakona o kaznenom postupku po kojima bi od 1. travnja 2015. županijski sudovi postali mjerodavni za odlučivanje o žalbama protiv presuda svih općinskih sudova u kaznenim predmetima, a odluka o tome kojem će županijskom sudu predmet biti dodijeljen donosi se nasumičnom algoritamskom dodjelom predmeta.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić uvodno je obrazložio i Vladin amandman kojim se olakšava postupanje državnog odvjetništva u slučajevima ratnih zločina u odsutnosti okrivljenika.

"Kada je provedena istraga, kada je provedena optužnica najgora je situacija da se onda nakon toga ništa ne događa", kazao je Miljenić.

Kao primjer je naveo nedavo preminulog Veljka Kajidevića, protiv kojega je optužnica za ratni zločin podignuta 2002., od kada se nije dogodilo ništa.

"Da je suđeno u odsutnosti, onda bismo imali ili ne bismo imali presudu, neću ulaziti ni u čiju krivnju, ali bi žrtve mogle doći na sud, mogle bi iznijeti što im se stvarno dogodilo, fiksirali bi se njihovi iskazi i to je nešto što bi spriječilo da takve osobe, ako su počinile kaznena djela, umru neosuđene", naglasio je ministar.

Izvijestio je da će se predloženim zakonskim izmjenama odgoditi primjena odredbe na temelju koje je trebao biti osnovan visoki kazneni sud, obrazlažući da za njegovo osnivanje u ovom trenutku nema potrebe.

Naveo je da je sve manje žalbenih predmeta u kaznenom postupku, da ih je na četiri velika suda 27 posto manje te da je, dok se ne sagledaju trendovi, "besmisleno ići u osnivanje nove institucije, koja zahtjeva i nove rangove i nove plaće".

Najavio je nove zakone kojima će se osigurati audio-video veza, što će smanjiti troškove kaznenog sudovanja jer se optuženi više neće morati prevoziti u druge gradove na suđenje.

"Zar nije jednostavnije da se ta osoba posjedne u sud, da se ostvari izravna veza s vijećem koje odlučuje, da joj postavi sva pitanja koja treba i da se temeljem toga donese određeni zaključak", kazao je ministar.

Objasnio je da će se ove godine nabaviti pet takvih uređaja, kojima će se Vrhovni sud povezati s određenim zatvorima.

Komentirajte prvi

New Report

Close