S vjerom u Trumpa ulagači digli S&P 500 na novi rekord

Autor: Tomislav Pili , 17. svibanj 2017. u 07:35
Vijesti poput globalnog hakerskog napada ne zabrinjava burzu/REUTERS

Investitori i dalje vjeruju da će Trumpova administracija podići konkurentnost gospodarstva.

Ohrabreno povoljnim ekonomskim podacima iz Azije i Europe te s vjerom da će američka administracija podići konkurentnost gospodarstva, tržište dionica u SAD-u ne obazire se na negativne vijesti.

Početak tjedna donio je nove rekorde američkih burzovnih indeksa S&P 500 i Nasdaq. S&P 500 zaustavio se u ponedjeljak na 2402 boda dok je tehnološki indeks zastao na 6150 bodova. No, uspon američkih indeksa nastavljen je i u utorak, pa su po otvaranju trgovanja Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq bili u blagom plusu između 0,03 posto i 0,14 posto. No, tržišnim promatračima nije promaknula vrlo niska vrijednost "indeksa straha" VIX od 10,29 bodova što sugerira da globalni hakerski napad malicioznim softverom WannaCry te novi sjevernokorejski pokus balističke rakete ne zabrinjava tržište.

 

12 posto

ojačao je S&P 500 od izbora u studenom

Igor Gvozdanović, predsjednik Uprave Platinum Investa, smatra da većina investitora u Americi percipira administraciju Donalda Trumpa kao nekog tko će učiniti sve da podigne konkurentnost gospodarstva. "To je generator rasta dionica, uz bolje ekonomske pokazatelje iz Azije od očekivanja, inflaciju u eurozoni koja kreće u smjeru u kojem želi Europska središnja banka, pobjedu Emmanuela Macrona i CDU-a na njemačkim lokalnim izborima te činjenicom da je dvije trećine američkih kompanija objavilo kvartalne rezultate bolje od očekivanja", tumači Gvozdanović.

"Jedan izolirani hakerski napad nije slučaj koji će promijeniti pozitivnu makroekonomsku sliku", dodaje Gvozdanović referirajući se WannaCry. Na sličnom tragu razmišljaju i američki analitičari. "Ako želite privući pažnju investitora, morate ugasiti bankomatske mreže velikih banaka", kaže za Reuters Nicholas Colas, analitičar brokerske kuće Convergex. Od izbora Donalda Trumpa u studenom prošle godine S&P 500 indeks ojačao je 12 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close