S Beogradske burze ‘nestalo’ milijardu eura

Autor: Tin Bašić,VLM , 02. siječanj 2012. u 18:00

Za razliku od Zagrebačke i Ljubljanske burze koje su u 2011. suočene s padom prometa, na Beogradskoj je obrnuta situacija.

Prema podacima s tog tržišta kapitala, ulagači su bili aktivniji nego lani. Ukupno je na srbijanskoj burzi zabilježen promet od 246,1 milijun eura, što je 23,6 milijuna više nego prošle godine, što je porast od 10,6 posto. Ipak, ovogodišnji je promet gotovo dvostruko manji nego 2009. te trostruko u odnosu na 2008. godinu. Međutim, ako se rast prometa u 2011. promatra zajedno s ostalim podacima s burze, razlog njegova povećanja nije nimalo optimističan. Referentni indeks BELEX15 u posljednjih je 12 mjeseci izgubio četvrtinu svoje vrijednosti (-24,55%). Tržišna kapitalizacija izlistanih vrijednosnica pala je čak više od milijarde eura. Ukupna tržišna vrijednost Beogradske burze na kraju godine iznosila je 7,8 milijardi eura. Krajem 2010. iznosila je 8,9 milijardi, što je godišnji pad od čak 14,6 posto. Znači, investitori su ove godine odlučili povući se s Beogradske burze. Najtrgovanija dionica bila je ona Naftne industrije Srbije, čija cijena je skočila 27,4 posto. Ulagači su tom vrijednosnicom trgovali četiri puta više od druge najlikvidnije, Aerodroma Nikole Tesle.

Statistika

Aktivni stranci
Strani ulagači pojačali su aktivnost na Beogradskoj burzi. Prema podacima za 11 mjeseci, udio stranih ulagača u ukupnom prometu dionica iznosio je 45,83% na godišnjoj razini. Godinu prije strani ulagači imali su udio u trgovanju od 38,24%.

Pad počeo u lipnju
Indeks Beogradske burze BELEX15 u prvoj je polovici godine bilježio rast vrijednosti. Do lipnja je porastao 24 posto. Međutim, od tada bilježi konstantan pad vrijednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close