Evo što je rujan donio ulagačima na ZSE

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2012. u 15:09
Redovni promet dionicama u rujnu bio je 30 posto veći nego mjesec prije/PXL

Rujan je na domaćem tržištu kapitala prošao u znaku početka trgovanja certifikatima, a indeks CROBEX je 15. godišnjicu postojanja obilježio mjesečnim rastom od 2,1 posto

Prošli mjesec, u kojem je na domaće tržište kapitala napokon stigao novi proizvod, a indeks CROBEX proslavio svoju petnaestu obljetnicu, oživio je Zagrebačku burzu. "Redovni promet dionicama u rujnu bio je 30 posto veći nego mjesec prije, obveznicama je trgovano 53,5 posto više, a, ukupno gledajući, promet je bio osjetnih 55,6 posto bolji i iznosio je nešto više od 291 milijun kuna", izvijestili su sa Zagrebačke burze.

Početak trgovine strukturiranim vrijednosnim papirima – certifikatima, koje je ponudila austrijska Erste grupa, napominju, najveća je novost ne samo gledajući rujan nego i čitavu povijest Zagrebačke burze. "Prvi put od osnutka omogućena je trgovina novom vrstom instrumenta, riječ je o prvim vrijednosnim papirima primljenima na Inozemni MTP te o prvom stranom izdavatelju na ZSE", stoji u priopćenju. Iako je riječ o samo milijun kuna, na domaćoj burzi zadovoljni su rujanskim prometom koji je ostvaren u trgovini tim novim proizvodima jer se, podsjećaju, njima trgovalo tek posljednjih šest trgovinskih dana proteklog mjeseca. Što se odziva domaćih investirora tiče, njihov su interes ponajviše privukli turbocertifikati, osobito turbo-short. Kada je riječ o rujanskom kretanju burzovnih indeksa, oba su mjesec završila s pozitivnim predznakom. Indeks CROBEX je za zaključnih 1715 bodova u rujnu  porastao 2,1 posto, a indeks CROBEX10 je bio dvostruko bolji – rastao je 4,3 posto.

Redovna revizija

Ina u sastavu oba indeksa Zagrebačke burze
U rujnu je provedena redovna revizije oba indeksa domaćeg tržišta kapitala u sklopu koje su iz sastava CROBEX-a izašli Institut IGH i Uljanik plovidba, a ušle dionice naftne kompanije Ine i trgovačkog lanca Konzum. Kada je pak riječ o indeksu CROBEX10, dionice Atlantic grupe, Belja i Atlantske plovidbe ustupile su mjesto dionicama Ine, Petrokemije i Valamar Adria Holdinga.

Komentirajte prvi

New Report

Close