‘Rješavajte se dionica, tržišta kapitala će pasti’

Autor: Marina Biluš , 26. rujan 2012. u 09:40

Prodajte dionice koje posjedujete, sprema se oštar pad tržišta kapitala! To ulagačima savjetuju stratezi američke banke Goldman Sachs koji su uvjereni da će u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju potrese na burzama izazvati činjenica da Sjedinjene Američke Države neće uspjeti izbjeći takozvanu fiskalnu stijenu. Riječ je o scenariju koji podrazumijeva šok za gospodarstvo u trenutku kada se vremenski “poklope” istek roka u kojem su vrijedile porezne olakšice te start najavljenog smanjivanja budžetske potrošnje, operacije teške 100 milijardi dolara.

David Kostin, strateg spomenute banke tvrdi da će burzovni indeks S&P 500 nakon predsjedničkih izbora poto nuti jer će investitori napokon shvatiti da političari neće tako lako uspjeti otkloniti prijetnju fiskalne stijene. Dok dobar dio analitičara vjeruje da će u Kongresu ipak biti postignut konsenzus o tom pitanju, u Glodman Sachsu su skeptičniji te kažu da su šanse da se problem riješi na toj instanci 1 naprama 3, objavio je CNBC.Kostin predviđa da će krajem godine S&P 500 pasti s aktualnih 1460 bodova na 1250, da bi se u idućih 12 mjeseci popeo na 1350 bodova. Stoga ulagačima savjetuju da prodaju dionice koje su u dosadašnjem dijelu godine imale najlošije rezultate, iako brojni analitičari predlažu upravo suprotno, dakle prodaju najvrednijih vrijednosnica. Kostin pak tvrdi da je strategija koju sugerira bila uspješna u 56 posto slučajeva. Problematika fiskalne stijene i moguće pogubne posljedice Ameriku bi mogli stajati i vrhunskog kreditnog rejtinga. Na to je 11. rujna upozorila bonitetna agencija Moody’s poručivši da će status zemlje ovisiti upravo o (ne)uspjehu političkih pregovora koji će se baviti problemom istodobnog ukidanja poreznih olakšica i smanjenja državne potrošnje. Inače, Amerika je još lani izgubila vrhunski bonitet kada joj je, prvi put u povijesti ocjenu “AAA” snizio Standard & Poor’s Agencija je potez obrazložila stavom da tadašnji plan o smanjenju proračunskog manjka ne ide dovoljno daleko da bi se stabilizirala dužnička situacija u zemlji.

Alarmantno

MMF: Globalna ekonomija je u velikoj opasnosti
Početkom kolovoza i Međunarodni monetarni fond američke je političke lidere upozorio da prijetnju fisklane stijene shvate ozbiljno te da stave na stranu političke nesuglasice i pobrinu se da do šoka ne dođe. “Stranačke borbe oko te teme prijete uništenjem krhkog američkog oporavka i izuzetno pogubnim posljedicama na cijeli svijet”, upozorila je tada glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde. Prema njezinoj procjeni, istodobni pad proračunske potrošnje i prestanak poreznih olakšica mogli bi američkome BDP-u prouzokovati minus od čak 3,9 posto.

Komentari (13)
Pogledajte sve

Jel se ova poruka američkih stručnjaka i njihovih novinara u RH odnosi i na dionice mirovinskih fondova. Ako je ekipa stručnjaka njihove podružnice u mirovinskim fondovima RH ovo doslovno shvatila bit će veselo. [lol] [lol]

Marina je samo napravila točno ono što je šef naredio, znači ona je samo pomagač !

PERFIDNO odašiljanje poruke stranih medija, s skrivenim motivima pljačke ZSE……. iliti, kako se
iz konteksta stranih vijesti – uz IGRU RIJEČI I NASLOVA, može manipulirati tržištem kapitala….
Ovo je kazneno djelo, draga Marina…..kome ste poslali poruku američkih stručnjaka, čiji je index na vrhu?
Hrvatskoj burzovno- opljačkanoj sirotinji ?

dosadan il ne nekim na ovom forumu to mi je manje bitno pošto je forum zatrpan pojedincima koji pišu za interesne skupine sa samo jednim ciljom da otmu što veći i što jeftinije dionice
tj to su saučesnici u pljački koja je na djelu

razgovarao sam sa mjerodavnim u hanfi u vezi članka i dotične novinarke ovog portala
ovo je svjesna obmana koja je krivično djelo

New Report

Close