RIZ-Odašiljači režu temeljni kapital

Autor: Ante Pavić , 23. listopad 2014. u 09:25
Jedan od mnogobrojnih radničkih prosvjeda 2012./Patrik Macek/PIXSELL

Gubitak od 63,4 milijuna kuna planiraju podmiriti smanjenjem temeljnog kapitala s 138,4 na 56,1 milijun kuna.

Glavna skupština RIZ-Odašiljača trebala bi 19. prosinca ove godine donijeti odluku o smanjenju temeljnoga kapitala za 82,3 milijuna kuna na prijedlog Uprave društva.

Osim što se temeljni kapital smanjuje zbog podmirenja gubitka, u RIZ-u kažu da se to provodi i radi usklađenja s međunarodnim računovodstvenim standardima. Ukupni gubitak RIZ-Odašiljača od 31. prosinca 2005. do 31. prosinca 2013. godine od 63,4 milijuna kuna podmirio bi se, prema prijedlogu, pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala sa 138,4 na 56,1 milijun kuna. Tako bi novi temeljni kapital bio podijeljen na 374.179 redovnih dionica na ime, svake u nominalnom iznosu od 150 kuna.

Sadašnja nonminalna cijena dionice je 370 kuna. Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) nije bio pretjerano sretan kada je u srpnju najavljeno smanjenje kapitala RIZ odašiljača. Zagrebačka tvrtka osnovana je 1948. godine i otad djeluje kao proizvođač radioodašiljačke opreme, kao jedina u regiji i jedna od malobrojnih u svijetu s tim proizvodnim programom. Proizvela je i instalirala više od tisuću odašiljača u više od 50 zemalja diljem svijeta.

Proizvodni program Odašiljača uključuje odašiljače dugog, srednjeg i kratkog vala sposobne za rad u klasičnom analognom i digitalnom modu. Nedavno su korejskoj državnoj televiziji isporučili odašiljač u vrijednosti 2,5 milijuna dolara. Već se dugo, međutim, suočavaju s problemima, pa su radnici često prosvjedovali ispred zgrade Vlade, smatrajući da se njihova tvrtka rastura zbog vrijednih nekretnina. Savjetnik Uprave RIZ-a Milić Bijelić svojedobno je optužio državu da želi opljačkati dionice i novac RIZ Odašiljača, ustvrdivši kako je u pretvorbi opljačkan za milijardu kuna, a u posljednjih pet godina za još stotinu milijuna kuna.

Radnici zahtijevaju realizaciju programa radničkog dioničarstva (ESOP), odnosno otkupa cijelog državnog portfelja od 64 posto i rješavanje navodnog duga države tvrtki u iznosu od 103 milijuna kuna. Početkom ove godine zatražili su ostavku ravnatelja DUUDI-ja Mladena Pejnovića, kojega su optužili da obmanjuje javnost u vezi s problematikom RIZ-a, a od premijera Zorana Milanovića zahtijevali  su da omogući radnicima otkup RIZ-ovih dionica po povoljnijim uvjetima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close