Rixecker Investment drži 39,68 posto dionica MIV-a

Autor: Marina Biluš , 01. listopad 2012. u 22:00
Jedini član Uprave MIV-a Franjo Turek žestoko je kritizirao njemačku ponudu/PXL

Ponudu njemačke kompanije prihvatila su 43 dioničara te su stekla 912 vrijednosnica varaždinske tvornice po cijeni od 3050 kuna po komadu

Metalska industrija Varaždin (MIV) u ponedjeljak je preko Zagrebačke burze izvijestila da je primila izvješće u kojem njemačka kompanija Rixecker Investment KG objavljuje da je ponudu za preuzimanje prihvatilo 43 dioničara MIV-a.

Iako su Nijemci ciljali na 9971 dionicu koje još nisu bile u njihovu vlasništvu ponudivši 3050 kuna po komadu, uspjeli su prikupiti samo 912 vrijednosnica, odnosno 6,07 posto udjela tako da sada drže ukupno 36,69 posto dionica varaždinske tvornice. Priča o preuzimanju MIV-a zakomplicirala se krajem kolovoza kada je Uprava tvornice, točnije njezin jedini član Franjo Turek, inače bivši čelnik protuobavještajne agencije, u mišljenju o ponudi oštro "opleo" po Rixeckeru i kritizirao planove koje ta kompanija ima za metalnu industriju. Njegove su se zamjerke prije svega odnosile na ponuđenu cijenu, tvrdio je da je preniska pozivajući se pritom na knjigovodstvenu vrijednost koja je na kraju drugoga polugodišta ove godine iznosila 4922,32 kune, a krajem 2011. 4747,67 kuna. Turek je uvjeravao i da je Rixecker na posljednje dvije skupštine radio protiv ostalih dioničara te da "u potpunosti ignorira poslovne pokazatelje i rast koji je tvornica ostvarila ove i prošle godine". Nijemce je optužio i da nemaju jasnu viziju pravca razvoja tvornice te da se pozivaju na smjernice koje su već sadržane u strategiji Uprave MIV-a.

Turek je na kraju pokušao i osporiti Rixeckerovu vjerodostojnost. "Ponuditelj nema materijalnih i financijskih potencijala. Osnovan je 2009., ima dvoje zaposlenih, kapital iznosi 500 eura, što znači da je dopušteno kreditiranje od banaka 5000 eura", napisao je Turek u mišljenju objavljenom na ZSE 27. kolovoza. Osnivač njemačke kompanije Karsten Rixecker tada je Poslovnom dnevniku komentirao da reakcija Uprave MIV-a nije bila primjerena poručivši kako "Rixecker ima sredstva za razvoj MIV-a". Inače, Metalska industrija Varaždin u prvih je šest mjeseci 2012. zabilježila dobit od 1,8 milijuna kuna, čak 300 puta bolji rezultat od istog razdoblja lani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close