Rezultati Podravke: ‘Ostajemo blago oprezni poučeni prijašnjim otpisima’

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2013. u 11:30
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Podravka Grupa je jučer objavila rezultate poslovanja te za analitičare održala prezentaciju istih, stoga je investicijski i edukativni portal iCapital odlučio donijeti najvažnije dojmove, kaže se u današnjoj analizi „IC Daily – Equity Espresso“ ( preporučamo da u dokumentu obvezno pročitate navedeni disclaimer).

Podravka Grupa je jučer objavila rezultate poslovanja te za analitičare održala prezentaciju istih, stoga je investicijski i edukativni portal iCapital odlučio donijeti najvažnije dojmove, kaže se u današnjoj analizi „IC Daily – Equity Espresso“ ( preporučamo da u dokumentu obvezno pročitate navedeni disclaimer).

Analizu iCapitala prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

"U 2012. Podravka Grupa zabilježila je 3.626,7m HRK prihoda od prodaje, što je na razini 2011. Prihodi od prodaje SPP Prehrana i pića u 2012. iznose 2.799,3m HRK odnosno 77,2% prodaje Grupe te su za 1% niži u odnosu
na 2011, pod utjecajem smanjene kupovne moći stanovništva. Prihodi od prodaje SPP Farmaceutika u 2012 iznose 827,4m HRK i veći su za 4% u odnosu na isto razdoblje 2011, za što je ponajviše zaslužno rusko tržište.

Uslijed bržeg rasta troškova prodanih proizvoda od prihoda od prodaje, Podravka Grupa zabilježila pad bruto dobiti za 1% u odnosu na 2011. Pri tome je bruto marža zabilježila smanjenje za 60 bpsa te sada iznosi 38,8%. Detaljniji razlozi pada bruto marže uključuju spuštanje cijena i akcijske prodaje kao mjere za očuvanje tržišnog udjela, 70% više povrata robe nego lani što je rezultat umjetnog stvaranja prodaje u 2011. te rasprodaju prekomjernih zaliha gotovih proizvoda. 

Korigirana EBITDA iznosi 353m HRK i 7% je niža nego prošle godine, dok je neto dobit 7% viša, pri čemu je izvještajna dobit (gubitak od 20,1m HRK) opterećena sa 131,8m HRK jednokratnih stavki koje se prvenstveno odnose na usklađenja vrijednosti materijalne i nematerijalne imovine (37,4m HRK; većina brendova svedena na nulu što bi trebalo značiti kraj otpisa) te otpremnine (49,9m HRK; kompaniju su u 2012. napustila 309 zaposlenika, a do 31.3.2013. planira se odlazak još 276 ljudi), a tu su i rezervacije temeljem poreznog rješenja (4,6m HRK), rezervacije za sudske troškove procesa pokrenutih u prethodnim razdobljima (9,1m HRK), kao i ispravak vrijednosti odgođene porezne imovine iz Poljske (30,8m HRK).

U bilanci kompanije vidljivo je smanjenje zaliha koje je postignuto rasprodajom prekomjernih zaliha i bržim kontrolama visokokvalitetnih dobavljača, a došlo je i do rasta potraživanja od kupaca uslijed teške gospodarske situacije i općenitog produljivanja roka plaćanja, kako kod privatnih poduzeća tako i u poslovanju s državom u pharma dijelu poslovanja.

Zaduženost kompanije je također smanjena, što je nastavak trenda iz prethodnih razdoblja, a također i plan za narednu godinu. U 2012. Podravka je planirala investirati 160m HRK, no ostvareno je 94m HRK (40m HRK otpada na Belupo), dok se ostatak budžeta prenosi u naredno razdoblje kako bi se do tada pokrenuli projekti zadovoljavajuće profitabilnosti. Neto novac ostvaren poslovnim aktivnostima veći je za 95m HRK, odnosno 62% u usporedbi s 2011.

U dugom roku strategija kompanije uključuje restrukturiranje poslovanja uz potencijalnu dokapitalizaciju, dok se u 2013. menadžment obvezao na povećanje efikasnosti poslovanja i daljnju modifikaciju prodajnog portfelja prema kriteriju bruto marže (planirano 30m HRK troška restrukturiranja). Također, kompanija planira veća ulaganja u marketing, nakon objedinjavanja te funkcije u 2012.

Prema našem mišljenju restrukturiranje kompanije ide u pravom smjeru, no pravi efekti tek se moraju pokazati, stoga ostajemo blago oprezni poučeni prijašnjim otpisima koji nisu rezultirali povećanjem efikasnosti, a naglašavamo i nužnost ubrzanja ovog procesa ukoliko Podravka želi na vrijeme dostići konkurenciju. Danas očekujemo mirno trgovanje u pripremi za četvrtak kada očekujemo nekoliko važnih objava rezultata za 2012. "

Komentirajte prvi

New Report

Close