Rekordna proizvodnja repe pogurala rezultat, Viro dobit podebljao s 55 mil. kn

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 01. ožujak 2017. u 22:01
Berba repe u Virovitici/Maja Šantoši/PIXSELL

Ovo je bila izuzetno dobra sezona za proizvođače repe, jer smo stigli Nijemce i Francuze koji su u svjetski rekorderi, kaže Zadro.

Viro Grupa je u 2016. ostvarila dobit od 57,5 milijuna kuna, što je rast za 55 milijuna kuna u odnosu na lani, pri čemu je matična kompanija, Viro tvornica šećera ostvarila dobit od 37,2 milijuna kuna, dok je 2015. imala gubitak od 6,5 milijuna kuna.  

"Ovo je bila izuzetno dobra sezona za proizvođače repe, jer smo po rezultatima stigli Nijemce i Francuze koji su u svjetski rekorderi. S prosjekom od 11,39 tona, a kod nekih kooperanta i do 15 tona proizvedenog šećera po hektaru vidljivo je da proizvodnja repe ponovo dobiva na važnosti", objasnio nam je predsjednik Uprave Željko Zadro.   Podaci iz izvješća pokazuju kako je Viro tvornica šećera i povezane tvrtke (Sladorana Županja, Slavonija Županja i Viro-kooperacija) lani ostvarila konsolidirane prihode od 1,19 milijardi kuna ili 0,39 posto manje.  

Pritom su prihodi od prodaje bili 1,16 milijardi kuna tj. 2,4 posto veći. "Uz konkurentnu otkupnu cijenu i financiranje proizvodnje, nastavit ćemo pomagati u postizanju viših prinosa i digestije. Imat ćemo i podršku Cristal Uniona, s kojom surađujemo više od desetljeća i koji je jedan od dioničara", naglasio je Zadro. Cristal Union je od kolovoza 2016. drugi pojedinačno najveći dioničar, s udjelom od 17%, a to povezivanje, kako ističu "otvara perspektive snažnijeg iskoraka na globalnom tržištu".  Osim dobre proizvodnje, na rezultat je  utjecao i oporavak cijena na EU i svjetskom tržištu na koje tvrtka izvozi više od polovice proizvodnje.  

U kampanji prerade repe ostvaren je povijesno najbolji rezultat. Na to su utjecale povoljne klimatske prilike, dobra priprema sjetve, te ulaganja u agrotehničke mjere i zaštitu, ali i edukaciju proizvođača. Proizvedeno je 104.418 tona šećera, od čega 17.450 tona za Tvornicu šećera Osijek. "Ove ćemo godine ugovaranje proizvodnje povećati za 30 posto, pri čemu će cijena otkupa ostati na oko 35 eura po toni, što je jedna od boljih cijena u EU", dodao je Zadro. Ova se godine u EU ukidaju proizvodne kvote,  nakon 50 godina (od 1. listopada) što će im  omogućiti veću proizvodnju te olakšavanje administrativnih ograničenja i izvoza. 

Komentirajte prvi

New Report

Close