Rekord na Šangajskoj burzi srušio računala

Autor: Tomislav Pili , 22. travanj 2015. u 14:41
Tijekom ove godine kineski indeksi skočili su za 30-ak posto/Thinkstock

Eksploziju trgovanja izazvali poticaji središnje banke, najveći od 2008. godine.

Kinesko tržište dionica ima toliki promet da ga čak ni računala ne mogu izračunati.

Koliko god nevjerojatno zvučalo, upravo se to dogodilo u ponedjeljak kada je promet na Šangajskoj burzi po prvi puta prešao bilijun juana što je, preračunato, 150,8 milijardi eura. Kako piše Reuters, izvješće o trgovanju nije moglo biti pravilno prikazano jer softver koji koristi ta burza nije dizajniran za prikaz toliko brojki. U priopćenju Šangajske burze stajalo je kako se radi o problemu prilagodbe softvera koji nije dizajniran za tolike količine trgovine.

 

1,85bilijuna

dolara iznosio je promet Šangajske burze u ožujku

U svakom slučaju, kineska burza postala je najveća na svijetu što se tiče prometa. Prema podacima Svjetske federacije burzi, u ožujku je promet na Šangajskoj burzi dosegnuo 1,85 bilijuna dolara, a u Shenzenu 1,56 bilijuna dolara. Za usporedbu, promet na Njujorškoj burzi prošlog je mjeseca iznosio 1,53 bilijuna dolara, a na Nasdaqu 1,1 bilijun dolara. Ovakvu eksploziju prometa izazvala su očekivanja o monetarnim poticajima kineske središnje banke koji su objavljeni u nedjelju.

Radi se o najsnažnijem popuštanju kineske monetarne politike od krize 2008. godine, a uključuju popuštanje kreditnih uvjeta kroz smanjivanje zahtijevane razine kapitalnih pričuva. Za velike banke razina je spuštena na 18,5 posto. Međutim, kineska središnja banka na tome neće stati, pa se novi poticaji očekuju u narednim mjesecima. Indeks Šangajske burze skočio je 1,8 posto u utorak, a tijekom ove godine ojačao je za gotovo 33 posto. Osim toga, kineske monetarne poticaje pozdravili su i ulagačima na europskim i američkim burzama.

Komentirajte prvi

New Report

Close