Regija prepoznata kao atraktivno ulagačko područje

Autor: Poslovni dnevnik , 06. svibanj 2014. u 22:01
Andrej Šketa, predsjednik Uprave Ljubljanske burze, Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze i Sašo Stanovnik, analitičar Alta Investa

Na skupu su sudjelovala 22 investicijska društva i banke te 43 analitičara iz pet europskih država.

U Zagrebu je u utorak održana prva zajednička Investicijska konferencija Zagrebačke i Ljubljanske burze, koncipirana kao mjesto susreta slovenskih i hrvatskih investitora te eminentnih izdavatelja sa Zagrebačke i Ljubljanske burze.

Ulagateljima se kroz niz individualnih sastanka predstavilo sedam hrvatskih i sedam slovenskih kompanija:  Atlantic Grupa, Ericsson Nikola Tesla, Gorenje, Hrvatski Telekom, INA – Industrija nafte, Končar – Elektroindustrija, Krka, Ledo, Luka Koper, Petrol, Podravka, Pozavarovalnica Sava, Telekom Slovenije i Zavarovalnica Triglav. Interes ulagatelja bio je izuzetno velik te su na ovom jedinstvenom događaju sudjelovala 22 investicijska društva i banke, a 43 analitičara odnosno ulagatelja iz Hrvatske, Slovenije, Danske, Finske i Velike Britanije u jednome danu održali su 150 sastanaka sa slovenskim i hrvatskim kompanijama. Upravo zbog mogućnosti da se na jednome mjestu u nekoliko sati održi toliki broj ciljanih sastanka ono je što su sudionici konferencije pohvalili te izrazili želju za čim više takvih susreta.

 

48posto

ukupnog prometa na Ljubljanskoj burzi ostvaruju strani ulagači

"U Atlantic Grupi ovogodišnju investitorsku konferenciju organiziranu u suradnji Zagrebačke i Ljubljanske burze smatramo dobrodošlim i potrebnim događajem na domaćem tržištu kapitala", rekla je Maja Barać Adrinek,  Voditeljica Odnosa s investitorima i Poslovnog razvoja Atlantic Grupe. "Nadamo se da će se ovakva praksa zadržati i u budućim godinama, dodatno obogaćujući cijeli događaj s još više inozemnih investitora prijeko potrebnih za oživljavanje domaćeg tržišta kapitala. Dodatno, regionalnim kompanijama ova je konferencija, uz konferenciju u organizaciji Beogradske berze u studenom, svakako izvrsna prilika da se predstave domaćim investitorima te onim inozemnima koji su zainteresirani za regiju." Predsjednik Uprave OTP Investa Darko Brborović istaknuo je efikasnost ovakvih događanja obzirom da omogućavaju neposredan pristup predstavnicima kompanija uz racionalno korištenje vremenskih i drugih resursa.

"Ovakav model organiziranja konferencije uobičajen je na razvijenim tržištima kapitala. S druge strane, ova konferencija je za nas važna jer pokriva onu grupu kompanija u ovoj regiji koje su dovoljno likvidne i daje uvid u poslovanje pojedinih sektora kroz prezentaciju pozvanih kompanija", istaknuo je Brborović. Povodom održavanja Konferencije predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić izjavila je kako izvanredan uspjeh ove zajedničke investicijske konferencije dokazuje da i Hrvatska i Slovenija mogu ulagateljima ponuditi velik broj kvalitetnih i zanimljivih kompanija. "Ovo događanje predstavlja velik doprinos prepoznavanju regije kao investicijski atraktivnog prostora te ćemo nastojati da ovakvi susreti kompanija i ulagatelja postanu tradicionalni", istaknula je Gažić. Andrej Šketa, predsjednik Uprave Ljubljanske burze, dodao je da su međunarodni ulagatelji na Ljubljanskoj burzi zaslužni za otprilike 48 posto ukupnog prometa, a hrvatski institucionalni ulagatelji jedan su od najznačajnijih aktera.

"Ovo je za nas svakako najuspješnija investicijska konferencija do sada, kako po broju sastanaka, tako po kvalitativnoj strukturi investitora", kaže Šketa. "Zagrebačka burza niz godina vrlo intenzivno radi na jačanju transparentnosti uvrštenih društava kroz razne projekte, uključujući i slična događanja. Ovakvi ciljani susreti kroz individualne sastanke upravo su ono što i ulagatelji i kompanije najviše traže i cijene.  Vrlo smo vrlo sretni što smo uspjeli organizirati ovako uspješnu konferenciju, s dosta inozemnih investitora i prvi put u ovakvom formatu koji je doista međunarodni, a nadamo se da će ovo događanje imati dugoročan odjek kroz buduće investicijske aktivnosti", zaključila je Ivana Gažić, dodavši da će Zagrebačka i Ljubljanska burza i nastaviti s individualnim i zajedničkim aktivnostima kako bi povećali interes te ojačali povjerenje domaćih i stranih ulagatelja.

Komentirajte prvi

New Report

Close