RBA mijenja preporuke za HT, Podravku i Viro

Autor: Tin Bašić , 18. veljača 2013. u 22:00
Fotolia

‘Pod promatranjem’ ciljane cijene HT-a i Podravke, kao i svi segmenti poslovanja virovitičke šećerane, očekivanja za Adris nepromijenjena.

Budući da su poslovni rezultati kompanija lošiji od očekivanih, analitičari Raiffeisena vjerojatno će promijeniti svoja očekivanja i ciljane cijene dionica koje prate. Ciljana cijena za dionicu Hrvatskoga telekoma (HT), koja je dosad bila 256 kuna, stavljena je “pod promatranje”, kao i ciljana cijena dionice Podravke, koja je dosad bila postavljena na 263 kune, što je sedam kuna niže u odnosu na onu iz veljače prošle godine. U slučaju Podravke analitičarka Ana Franin i dosadašnju preporuku “držati” stavila je pod promatranje, ali procjene poslovanja koprivničke kompanije zasad ostaju iste.

Što se tiče HT-a, analitičar Jakub Krawczyk smatra da su poslovni rezultati prilično slabi, iako je svjestan toga da su veći troškovi posljedica jednokratne isplate otpremnina. Najveći domaći telekom, podsjetimo, objavio je da mu je prihod u 2012. godini pao za 7,6 posto, na 7,46 milijardi kuna, operativna dobit 8,1 posto, na 3,38 milijardi kuna, a neto dobit za 6,4 posto, na 1,69 milijardi kuna. Analitičari RBA predviđali su da će ovogodišnja dividenda iznositi oko 22 kune po dionici. No, prošloga je tjedna predložena dividenda od 20,51 kunu. Što se tiče dionice šećerane Viro, analitičarka Franin pod promatranje je stavila sve segmente: prognoze poslovanja, ciljanu cijenu i preporuku ulagačima. “Prilagodili smo pretpostavke zbog novih poslovnih uvjeta nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju. Nadalje, Uprava je odlučila povisiti cijenu šećerne repe koju će isplatiti proizvođačima sa 300 na 340 kuna.
Zbog spomenutih razloga, kao i zbog pada cijene šećera, ne vidimo prostora za poboljšanje marži u 2013. godini”, obrazlaže Franin.

Dionica Adrisa jedina je za koju analitičari RBA nemaju namjeru mijenjati preporuke i cijene. “Budući da je dionica Adrisa znatno rasla od početka godine, nova preporuka ulagačima vjerojatno će ostati nepromijenjena”, piše Franin. Riječ je o preporuci držati, a ciljana cijena za ovu dionicu je 263 kune. Na Zagrebačkoj burzi njezina vrijednost kreće se oko 283 kune.

Komentirajte prvi

New Report

Close