Razočaravajuća poslovna izvješća kompanija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. listopad 2012. u 15:37
Epa

Razočaravajuća poslovna izvješća kompanija zakočila su u četvrtak rast europskih tržišta dionica.

Razočaravajuća poslovna izvješća kompanija zakočila su u četvrtak rast europskih tržišta dionica.

Londonski FTSE oslabio je 0,1 posto na 5.904 boda, frankfurtski DAX porastao je pak 0,3 posto na 7.418 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,2 posto i iznosio 3.520 bodova.
Najveći gubitnici bile su dionice pogođene poslovnim izvješćima. Tako je AkzoNobel, najveći svjetski proizvođač boja, izgubio na vrijednosti 4,6 posto nakon što je izvijestio o neto gubitku u trećem tromjesečju od 2,4 milijarde eura.

Cijene dionica Remy Cointreaua pale su 6,3 posto nakon što je taj francuski proizvođač alkoholnih pića izvijestio o oštrom usporavanju rasta prihoda u drugom fiskalnom tromjesečju. Rezultati Remya nadovezali su se na jučerašnje slabo poslovno izvješće najvećeg svjetskog proizvođača alkoholnih pića Diagea, potvrdivši pogoršano raspoloženje u tom sektoru. U minusu je tako bila i dionica Pernod Ricarda, i to 3,4 posto.

Proizvođač luksuzne robe Richemont oslabio je 3,4 posto nakon što su švicarski izvozni podaci pokazali da je prodaja satova pala po prvi put u dvije i pol godine, pogođena usporavanjem potražnje u Kini.

Raspoloženje u vezi s proizvođačima luksuznih roba u posljednjih je nekoliko tjedana prigušeno, slijedom upozorenja Burberryja i LVMH-a o usporavanju prodaje. "Prognoze zarada su snižene, ali mislimo da još nisu dotaknule dno", ističe Andrew Cole, fond menadžer tvrtke Baring Asset Management. Među dobitnicima izdvajao se finski proizvođač mobitela Nokia, koji je ojačao 4,9 posto nakon što je objavio rezultate za treće tromjesečje. Proizvođač mobilnih telefona izvijestio je o gubitku ali je on niži nego što su analitičari očekivali.

Gubitnici su bile i banke koje su imale najviše koristi od novčanih injekcija Europske središnje banke (ECB). Tako je talijanska Banca Monte dei Paschi di Siena izgubila na vrijednosti 3,2 posto nakon što joj je agencija Moody's snizila rejting.

Investitori će se sada fokusirati na summit europskih čelnika koji danas počinje u Bruxellesu. Europski čelnici pokušat će premostiti duboke razlike u stavovima o planovima za uspostavu bankovne unije. Slabost banaka neutralizirao je pak rast cijena dionica rudarskih kompanija koje su u prosjeku ojačale 1,3 posto nakon što su podaci pokazali da je Kina porasla u trećem tromjesečju po stopi od 7,4 posto, uglavnom u skladu s očekivanjima.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu dva posto, na 8.982 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close