Rast dionica u Europi uoči sastanka čelnika ECB-a

Autor: Poslovni dnevnik , 03. prosinac 2015. u 07:54
Predsjednik ECB-a Mario Draghi/REUTERS

Špekulira se kako bi središnja banka mogla dodatno smanjiti kamate na depozite banaka.

Na europskim su burzama u srijedu cijene dionica blago porasle jer ulagači očekuju da će u četvrtak čelnici Europske središnje banke (ECB) uvesti dodatne poticajne gospodarske mjere.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer skliznuo 0,4 posto. Frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,1 i 0,3 posto. FTSEurofirst 300 indeks kreće se oko najviših razina u tri mjeseca, zahvaljujući nadi ulagača da će čelnici ECB-a na sjednici u četvrtak najaviti daljnje labavljenje monetarne politike.

Špekulira se kako bi središnja banka mogla dodatno smanjiti kamate na depozite banaka i povećati te produljiti program otkupa obveznica, vrijedan više od 1000 milijardi eura. Na azijskim se burzama, pak, jučer ujutro trgovalo oprezno jer su ulagače zabrinuli slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz SAD-a, najvećeg tržišta azijskih izvoznika.

Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks jutros oslabio 0,4 posto, na 19.938 bodova, nakon što se jučer, po prvi puta nakon tri mjeseca, probio iznad psihološki važne razine od 20.000 bodova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close