Rast američkog BDP-a ohrabrio ulagače na Wall Streetu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2014. u 09:12
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija i snažnom rastu američkog gospodarstva.

Dow Jones skočio je 221 bod ili 1,30 posto, na 17.195 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,62 posto, na 1.994 boda, a Nasdaq indeks 0,37 posto, na 4.566 bodova.

Ulagače je ohrabrio podatak o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju za 3,5 posto na godišnjoj razini, više od 3 posto koliko su očekivali analitičari.

Premda je to sporiji rast u odnosu na 4,6 posto u prethodnom kvartalu, taj podatak pokazuje da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka nakon pada u prvom tromjesečju.

To je odagnalo strahovanja ulagača da će smanjenje monetarnih poticaja američkog Feda narušiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva.

Dan prije čelnici američke središnje banke ukinuli su programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, poznate kao 'kvantitativno popuštanje tri', kojima je Fed još od financijske krize 2008. godine tiskanjem svježeg novca održavao kamate niskima, što je podržavalo rast kreditiranja, potrošnje i gospodarstva.

No, ključne kamate Fed će još neko vrijeme držati na rekordno niskoj razini od oko nula posto, na kojoj se kreću od 2008. i to bi i dalje trebalo podržavati rast gospodarstva.

Pozitivno je jučer na tržište utjecao i nastavak niza boljih nego što se očekivalo poslovnih izvješća kompanija.

Od kompanija čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, a koje su dosad objavile poslovna izvješća za treće tromjesečje, njih 75,5 posto ostvarilo je veću dobit nego što su analitičari očekivali, što je iznad dugogodišnjeg prosjeka.

Najveće su zvijezde jučer bile dionice kartičarskih kuća Vise i MasterCarda, čije su cijene, nakon odličnih poslovnih rezultata, skočile više od 9 posto.

Rast cijena dionica zahvaljuje se i pojedinim investicijskim fondovima kojima krajem ovoga mjeseca završava poslovna godina, pa kupuju dionice koje su u proteklom razdoblju najviše rasle, a prodaju one koje su podbacile.

"Kraj poslovne godine za pojedine fondove naveo ih je da kupuju 'dobitnice', a prodaju 'gubitnice', pa su dodatno porasle cijene dionica u zdravstvenom i uslužnom sektoru, koje su od početka godine već ionako na dobitku gotovo 20 posto", objašnjava Art Hogan, strateg u tvrtki Wunderlich Securities.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 posto, na 6.463 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 9.114 bodova, a pariški CAC 0,74 posto, na 4.141 bod.

Komentirajte prvi

New Report

Close