Raspoloženje ulagača pomutio rast talijanskih troškova zaduživanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2012. u 17:39
Epa

Europska tržišta ojačala su u četvrtak budući da su se ulagači fokusirale na pozitivna poslovna izvješća kompanija iz regije, zanemarivši snižavanje španjolskog rejtinga.

Europska tržišta ojačala su u četvrtak budući da su se ulagači fokusirale na pozitivna poslovna izvješća kompanija iz regije, zanemarivši snižavanje španjolskog rejtinga. Londonski FTSE porastao je 0,9 posto na 5.826 bodova, frankfurtski DAX za 1,1 posto na 7.280 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,34 posto i iznosio 3.410 bodova.

Agencija Standard & Poor's snizila je dugoročni kreditni rejting Španolske za dvije razine, s 'BBB+' na 'BBB-', uz negativne izglede, navodeći kao razlog sve dublju recesiju i pojačanu zabrinutost da se zemlja neće uspjeti nositi s dužničkom krizom.

U međuvremenu je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde kazala da posrnula članica eurozone Grčka traži dodatne dvije godine kako bi ispunila zacrtane proračunske ciljeve i osovila se na noge.

"To je ono za što smo se zalagali u slučaju Portugala i Španjolske i za to se zalažemo u slučaju Grčke, pri čemu sam u više navrata kazala da su dodatne dvije godine potrebne da se ta zemlja stvarno suoči s programom fiskalne konsolidacije koji je na razmatranju", kazala je Lagarde na konferenciji za novinare uoči godišnjeg sastanka MMF-a i Svjetske banke u Tokiju.

Europska središnja banka objavila je u mjesečnom biltenu da bi vlade trebale nastaviti provoditi potrebne mjere za smanjenje fiskalnih i strukturnih neravnoteža, te za restrukturiranje financijskog sektora.

Raspoloženje ulagača donekle je pomutio rast talijanskih troškova zaduživanja na aukciji trogodišnjih obveznica.

Među pojedinačnim dobitnicima izdvajao se britanski Burberry koji je ojačao 10,2 posto nakon objave o poboljšanju prihoda u prvoj polovici godine unatoč slabostima u Kini i Velikoj Britaniji
Njemački Suedzucker dobio je na vrijednosti 1,1 posto, također nakon dobrih poslovnih rezultata u prvoj polovici godine.

Na dobitku su bile i banke pa je Credit Agricole ojačao 2,9 posto, Societe Generale i Deutsche Bank 2,3 posto, a Commerzbank 1,8 posto. EADS je pak izgubio na vrijednosti 1,4 posto nakon što je propao plan njegova spajanja s britanskim BAE Systemsom. Cijena dionice britanskog proizvođača vojne opreme skočila je pak dva posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 0,6 posto, na 8.546 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close