Radovan Vitek povlači Sunčani Hvar s Burze

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2016. u 22:01
Slovački financijski meštar kreće u delistiranje/Borna Filić/PIXSELL

Za izglasavanje odluke potrebno devet desetina glasova.

Radovan Vitek sve je bliže ostvarenju cilja da bude jedini vlasnik Sunčanog Hvara. Nakon što je nedavno javnom ponudom otkupio dionice hotelske kuće od države i još 50-tak malih dioničara i podigao vlasnički udjel na 92,46 posto, spretni slovački financijski meštar sada kreće u delistiranje te dionice sa Zagrebačke burze.

Taj bi Vitekov potez trebao biti proveden na izvanrednoj skupštini Sunčanog Hvara sazvanoj za 25. listopada, a provedba bi trebala teći glatko jer prema prijedlogu dnevnog reda Viteku će za izglasavanje odluke biti potrebno devet desetina glasova.  Svim dioničarima koji na skupštini ne podupru Vitekov prijedlog Sunčani Hvar će otkupiti njihove dionice uz "pravičnu naknadu" u roku tri mjeseca od upisa odluke u sudski registar.

Pravična naknada za dionicu čija je nominalna vrijednost 20 kuna prema prijedlogu većinskog vlasnika bit će izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u posljednja tri mjeseca prije dana objave poziva za glavnu skupštinu, odnosno po elaboratu o procjeni fer vrijednosti dionice ako se njome trgovalo u manje od trećine trgovinskih dana u posljednja tri mjeseca. Promatra li se cijena koju je ta dionica na burzi postizala u posljednja tri mjeseca, dioničarima bi se isplaćivalo po 23,60 kuna za dionicu. Država je, pak, i nakon nedavne prodaje svog paketa po cijeni od 24 kune ostala jedan od važnijih malih dioničara.

U Sunčanom Hvaru ima, naime, još paket od 2,08 posto dionica, no on je, prema dostupnim podacima, izuzet od prodaje zbog rezervacija za obeštećenje bivših vlasnika s kojima se još vode pravni postupci. No, zasad se u administraciji tek razmatraju pravne mogućnosti koje ostaju za dionice koje su nekad bile jedna od velikih političkih tema, a uskoro će biti izvan žiže tržišta kapitala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close