Prvog dana trgovanja nakon božićnih blagdana na europskim burzama mirno

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. prosinac 2012. u 13:56
Ilustracija (Thinkstock)

Prvog dana trgovanja nakon božićnih blagdana, na europskim burzama danas je uglavnom mirno, a oči ulagača uprte su u Washington i nastavak pregovora o izbjegavanju fiskalne krize.

Prvog dana trgovanja nakon božićnih blagdana, na europskim burzama danas je uglavnom mirno, a oči ulagača uprte su u Washington i nastavak pregovora o izbjegavanju fiskalne krize.

Londonski FTSE porastao je do podneva 0,22 posto na 5.967 bodova, a pariški CAC 0,29 posto, na 3.672 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 posto i iznosi 7.661 bod.

"Još postoji nada da će u zadnji tren biti postignut dogovor o američkom proračunu, inače u siječnju možemo očekivati negativnu korekciju tržišta. Investitori su već uračunali u cijene dionica postizanje dogovora. Bez njega, tržište ne može ostati na ovim razinama", kazao je jedan broker iz Pariza.

Veliko povećanje poreza u SAD-u i smanjenje državne potrošnje, poznato kao "fiskalna litica", stupit će na snagu 1. siječnja ako Bijela kuća, Senat kojeg kontroliraju demokrati i Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca, ne postignu dogovor o proračunu i tako izbjegnu naglo usporavanje gospodarske aktivnosti.

Zastoj u pregovorima o smanjenju američkog proračunskog manjka počeo je utjecati i na raspoloženje potrošača u SAD-u. Kupci su vjerojatno tijekom blagdana manje potrošili zbog straha od mogućeg povećanja poreza, kažu analitičari.

Rudarske kompanije bile su danas na dobitku, dobivši poticaj zbog ojačalog optimizma u vezi kineskog gospodarskog rasta.

S druge strane, najveća gubitnica bila je dionica španjolske banke Bankia. čija je cijena potonula 12,5 posto zbog straha od daljnjih gubitaka za dioničare nakon što je državni Fond za dokapitalizaciju banaka (FROB) objavio da ta banka ima financijske gubitke od 4,2 milijarde eura. Bankia će uskoro primiti injekciju od oko 18 milijardi eura iz europskih izvora.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je danas 0,91 posto 10.322 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close