‘Proteklih dana Crobexi gotovo da se i ne miču, što i ne čudi’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. kolovoz 2014. u 10:51
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Crobex indeks blago je porastao jučer, za 0,04 posto, na 1.799 bodova, no čini se da je bez snage da se vrati iznad psihološki važne granice od 1.800 bodova.

 Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje nastavak stagnacije Crobexa, dok dio investitora sa zabrinutošću procjenjuje posljedice uvođenja ruskih sankcija na domaće kompanije, i na oprez ih navode i srpanjski podaci o dolasku i noćenjima turista.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks blago je porastao jučer, za 0,04 posto, na 1.799 bodova, no čini se da je bez snage da se vrati iznad psihološki važne granice od 1.800 bodova.

Istodobno, Crobex10 spustio se 0,14 posto, na 1.020 bodova.

Redovni promet iznosio je 7,8 milijuna kuna, što je otprilike 1,2 milijuna više nego dan ranije.

U mirnom trgovanju, najveći promet ostvaren je dionicom AD Plastika, 1,05 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,54 posto, na 132 kune.

Među likvidnijim izdanjima, nešto veći cjenovni pad bilježila je dionica Ericssona Nikole Tesle, za 2,26 posto, na 1.300 kuna.

Cijena dionice HT-a, pak, spustila se 1,17 posto, na 148,26 kuna.

„Proteklih dana Crobexi gotovo da se i ne miču, uz što i ne čudi, jer dio ulagača je zabrinut posljedicama rusko-ukrajinske krize i uvođenjem međusobnih sankcija“, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Kako ističe, zadnjih dana osjeća se i smanjena potražnja za dionicama turističkih kompanija, što je vjerojatno povezano s podacima o nešto slabijim dolascima i noćenjima turista u Hrvatskoj u srpnju.

Krajem prošloga tjedna ministar turizma Darko Lorencin kazao je da je u srpnju broj dolazaka turista smanjen 0,4 posto u odnosu na srpanj lani, dok je broj noćenja smanjen 3,5 posto.

„Te zabrinutosti i danas će pritiskati tržište, pa očekujem nastavak stagnacije Crobexa“, ocjenjuje Rinkovec.

A na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale, nakon dva dana rasta, što je ponajviše posljedica pritiska na energetski sektor zbog pada cijena nafte na najnižu razinu u 13 mjeseci.

Dow Jones oslabio je 0,06 posto, na 16.560 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 posto, na 1.933 boda, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 4.389 bodova.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer su ulagače, uz geopolitičke napetosti, pokolebali loši makroekonomski pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava.

Jutros je tako objavljeno da je japanski bruto domaći proizvod u drugom tromjesečju pao za 1,7 posto u odnosu na prethodno, dok je na godišnjoj razini potonuo 6,8 posto, najviše od katastrofalnog potresa i tsunami vala u ožujku 2011. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close