Prošli petak na ZSE bio je ‘očekivano nezanimljiv’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. travanj 2013. u 09:59
Thinkstosk

U predblagdanskom ozračju, na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi blago ojačali, no promet je bio vrlo nizak, dok je u fokusu ulagača bila dionica Dalekovoda.

U predblagdanskom ozračju, na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna Crobexi blago ojačali, no promet je bio vrlo nizak, dok je u fokusu ulagača bila dionica Dalekovoda.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,19 posto, na 2.007 boda, a Crobex10 0,35 posto, na 1.114 bodova.

Oba indeksa ostvarila su dobitke treći mjesec zaredom. U ožujku je Crobex porastao 3,2, a Crobex10 2,5 posto. Od početka godine Crobex je, pak, u plusu 15,3, a Crobex10 14,7 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna otprilike 56 milijuna kuna, što je 5 milijuna manje nego tjedan dana prije.

„S obzirom da se radilo o predblagdanskom tjednu, trgovanje na ZSE bilo je očekivano nezanimljivo. Osim samog početka tjedan, kada je Crobex zabilježio solidan rast na povišenom prometu, u ostatku tjedna se indeks kretao u uskom rasponu, uz poprilično niske promete. Čak su se nanizala dva dana u kojima nismo imali nijednu dionicu s milijunskim prometom“, kaže Ana Vitaić Gladović, analitičarka odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako dodaje, u većem fokusu investitora bila je dionica Dalekovoda, vezano uz postupak predstečajne nagodbe i program zbrinjavanja viška zaposlenih.

„Od sektorskih indeksa, najviše je prošli tjedna oslabio Crobexkonstrukt, 3,2 posto, i to upravo pod pritiskom snažne korekcije cijene dionice Dalekovoda“, navodi Vitaić Gladović.

Najveći promet ostvaren je dionicom Dalekovoda, 7,6 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 15 posto, na 53 kune.

Ta je tvrtka početkom tjedna objavila da je dala suglasnost na izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja koji su u sklopu predstečajne nagodbe Fini podnijeli ključni vjerovnici, a poručila je i da će programom zbrinjavanja viška radnika biti obuhvaćena 63 radnika te tvrtke.

Dionicom HT-a ostvaren je prošloga tjedna promet od oko 4 milijuna kuna, a cijena joj je porasla blagih 0,02 posto, na 216,05 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Luke Rijeka, kojom je ostvareno 3,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1,5 posto, na 132 kune.

Nešto više od 3 milijuna kuna prometa zabilježila je dionica Petrokemije, uz porast cijene od 0,93 posto, na 230,11 kuna.

Najveća dobitnica među likividnijim izdanjima bila je dionica Optima telekoma. Cijena joj je skočila 27,80 posto, na 7,86 kuna.

Ta je kompanija predala dokumentaciju u postupku predstečajne nagodbe, kao i plan financijskog i operativnog restrukturiranja.

Od korporativnih vijesti, Ina je izvijestila da su njezin Nadzorni odbor i Uprava usuglasili prijedlog o isplati 50 posto lanjske konsolidirane neto dobiti na ime dividende. To bi značilo da bi za dividendu iz prošlogodišnje neto dobiti Ine bilo izdvojeno 343,5 milijuna kuna.

Cijena Inine dionice stagnirala je na 4.245,80 kuna, uz promet od 871.000 kuna.

„I u idućem tjednu možemo očekivati da će domaće dioničko tržište biti pod utjecajem kretanja na inozemnim burzama, prvenstveno europskih, gdje će investitori pratiti daljnji razvoj događaja oko ciparske krize“, ocjenjuje Vitaić Gladović.

A na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 1,5, a pariški CAC 1 posto. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,3 posto.

Premda je na početku prošloga tjedna postignut dogovor između Cipra i međunarodnih kreditora o pomoći toj državi od 10 milijardi eura, čime je izbjegnut kolaps tamošnjih banaka i mogućnost isključivanja te otočne države iz eurozone, ciparska kriza daleko je od rješenja.

No, to nije pokolebalo ulagače na Wall Streetu, gdje su prošloga tjedna S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje uljepšavanju portfelja na kraju tromjesečja.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna ojačao 0,5 posto, na 14.578 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 1.569 bodova.

„Wall Street je protekloga tjedna pokazao otpornost na loše vijesti iz eurozone, pa su vodeći indeksi tjedan završili na rekordnim razinama. S druge strane, europski burzovni indeksi bili su pod pritiskom vijesti sa Cipra i političke neizvjesnosti u Italiji“, ocjenjuje Vitaić Gladović.

U idućem će tjednu novi makroekonomski podaci, prvenstveno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, te indeks aktivnosti u američkoj prerađivačkoj industriji, biti novi test za američke burze, pa će se vidjeti može li se rast cijena nastaviti ili slijedi korekcija indeksa na niže.

„Idućega će tjedna investitori također s velikom pozornošću pratiti vijesti s Cipra i iz Italije“, zaključuje Vitaić Gladović.

Komentirajte prvi

New Report

Close