Promet u cijeloj regiji kao jedan mjesec u Budimpešti

Autor: Tin Bašić , 05. kolovoz 2012. u 22:00

Investitori koji su se opredijelili za ulaganje u najlikvidnije dionice mogli su dobro zaraditi

U prvih sedam mjeseci ove godine najlikvidnije tržište kapitala u regiji je Zagrebačka burza, najatraktivnija dionica je slovenska Krka, a na posljednjem mjestu je Crna Gora. No, ni jedno tržište na ovim prostorima nije imalo pozitivno kretanje glavnih indeksa. Glavne su to odlike regionalnih tržišta kapitala u dosadašnjem dijelu godine. Ako se zbroje prometi dionicama šest analiziranih regionalnih burzi (Zagreb, Ljubljana, Beograd, Sarajevo, Crna Gora i Makedonija, a podaci s Banjalučke burze bili su nedostupni), dobiju se poražavajući razultati u odnosu na, primjerice, burzu u Budimpešti. Naime, na šest burzi bivše Jugoslavije promet dionicama u sedam mjeseci iznosio je 700,6,2 milijuna eura, dok je na Budimpeštanskoj burzi samo u jednom mjesecu (lipanj) protrgovano 608 milijuna eura vrijednih dionica. Istoga mjeseca u Budimpešti je još i derivatima protrgovano 544 milijuna eura. Uspoređeni podaci dovoljno govore koliko su tržišta kapitala u regiji nezanimljiva investitorima.Na Zagrebačkoj burzi ukupni promet dionicama bio je 273,4 milijuna eura, a kada se pridodaju obveznice i ostali vrijednosni papiri, ukupni promet iznosio je 318,6 milijuna eura. Kada bi se usporedili prometi dionicama na domaćoj burzi sa ostalima, dobije se da je na ostalih pet tržišta promet bio ukupno 427 milijuna eura, 56 posto više od prometa u Zagrebu. U Ljubljani je promet dionicama bio 162,6 milijuna eura, u Beogradu 130 milijuna, Sarajevu 105 milijuna. Promet dionicama u Makedoniji bio je samo 16,3 milijuna eura, a u Crnoj Gori 12,3 milijuna.

Taktika ulaganja
Investitori kojima je taktika ulaganja bila pratiti kretanje indeksa, u posljednjih sedam mjeseci nisu mogli biti zadovoljni. Naime, nijedan indeks nije bilježio rast vrijednosti, a najveći pad zabilježio je indeks Sarajevske burze SASX10 od 13,3 posto. Slični pad imali su indeksi u Beogradu i Ljubljani. Indeks BELEX15 pao je 12,74 posto, a SBITOP 12,70 posto. Najmanja korekcija zabilježena je u Zagrebu gdje je indeks CROBEX pao samo 2,4 posto od početka godine. Ipak, investitori koji su se opredijelili za ulaganje u najlikvidnije dionice mogli su jako doboro zaraditi. Daleko najveći rast cijene od dionica s kojima se u regiji najviše trgovalo imala je kutinska Petrokemija. Ta je vrijednosnica u sedam mjeseci skočila 26,9 posto uz promet od gotovo 20 milijuna eura. Svakako, uzrok rasta cijene pripisuje se najavi privatizacije te kompanije u ožujku, što je nagnalo investitore na pojačanu kupnju, koja je rezultirala snažnim rastom cijene. Najlikvidnija dionica u regiji je, pak, slovenska Krka, no ako se promet usporedi s kretanjem cijene, može se zaključiti kako su investitori odlučili više prodavati tu dionicu. Cijena joj je od početka godine do kraja srpnja pala 20,9 posto. Ulagači koji su se pak odlučili fokusirati na srbijansko tržište kapitala i kupovati najlikvidnije dionice, ne bi prošli tako dobro kao s Petrokemijom. Naime dionica AIK banke, koja je ujedno bila i najlikvidnija dionica sa prometom od 14 milijuna eura, zabilježila je pad cijene od 14,3 posto, dok je vrijednosnica naftne kompanije Nis uz promet od 10 milijuna eura imala rast cijene od 2,3 posto.

Nelikvidni i letargični
Dobre rezultate polučila je i dioncia Tvornice cementa Kakanj koja je na Sarajevskoj burzi porasla 10,4 posto uz promet od 2,3 milijuna eura. Investitori koji su ulagali u najlikvidnije dionice u Crnoj Gori ne mogu biti zadovoljni. Dionica Crnogorskog telekoma pala je 9,6 posto uz promet od 1,3 milijuna eura, dok je Jugopetrolova dionica skliznula 18,8 posto uz protrgovanih 763.000 eura.Bilo kako bilo, regionalna tržišta kapitala ostala su nezanimljiva investitorima, jer su preplitka. Pored toga, gospodarska situacija daleko je od obećavajuće i u skoroj budućnosti. Vlada za ovu godinu predviđa stagnaciju. Stoga, postoji velika vjerojatnost da će situacija na tržištima u regiji neko duže vrijeme ostati kakva je do sada – nelikvidna i letargična.




Komentirajte prvi

New Report

Close