Promet na ZSE pao 80 posto

Autor: Tin Bašić , 27. svibanj 2013. u 22:21
U InterCapitalu ističu da je kriza pogodila regionalna tržišta te uništila povjerenje malih ulagača/FOTOLIA

Prosječni dnevni promet na Zagrebačkoj burzi 2008. godine bio je danas nezamislivih 67,63 milijuna kuna.

Od kad je počela svjetska financijska kriza promet na Zagrebačkoj burzi pao je čak 80 posto.

Prosječni dnevni promet 2008. godine bio je danas nezamislivih 67,63 milijuna kuna. Od početka ove godine pa do prošlog četvrtka investitori su na domaćem tržištu kapitala dionicama trgovali u prosjeku 13,18 milijuna kuna dnevno. Već 2009. godine, u kojoj je dionički indeks CROBEX pao na minimalne vrijednosti (u ožujku je dotaknuo 1283 boda), ulagači su u prosjeku trgovali 29,97 milijuna kuna dnevno. To je bio upola manji promet nego godinu prije. Pad se nastavio i tijekom idućih godina. Tako je 2010. prosječni dnevni promet iznosio 23,11 milijuna kuna, a 2011. 20,76 milijuna. 

 

14,46milijuna

kuna iznosila je prosječna dnevna trgovina na ZSE u prvome tromjesečju

Topi se optimizam
Ovogodišnja statistika blago je optismističnija. U prvome tromjesečju investitori su u prosjeku trgovali 14,46 milijuna kuna dnevno, no u travnju interes za dionice je pao. Prošloga je mjeseca tako dnevni promet bio u prosjeku 9,69 milijuna kuna što je posljedica snažnijeg pesimizma. Optimizam koji je zahvatio domaće tržište kapitala u prvome tromjesečju u travnju i u svibnju se tako gotovo istopio. To se primjećuje i po kretanju indeksa CROBEX koji je u prvome tromjesečju porastao ukupno 15,4 posto i bio je iznad razine od 2000 bodova. No u travnju se indeks počeo spuštati i korigiran je tri posto, a u 16 trgovinskih dana u svibnju dodatnih četiri posto. Time je indeks CROBEX došao na razinu iz sredine siječnja i ako nastavi s negativnim predznacima, mogao bi u potpunosti poništiti optimizam iz prvog kvartala ove godine. Koliko je domaće tržište kapitala plitko, pokazuje i podatak da je samo jedna velika transakcija značajno utjecala na dnevna kretanja. Prošle je srijede, naime, dionicama Končara elektroindustrije protrgovano ukupno 76,33 milijuna kuna, s time da je u samo jednoj transakciji bilo 69 milijuna kuna vrijednih dionica. Bez tog trgovinskog dana, u svibnju se dnevno trgovalo u prosjeku 9,2 milijuna kuna. S tim danom, prosjek je 4,6 milijuna kuna veći i iznosio je 13,88 milijuna. Situacija nije ništa bolja ni na susjednim tržištima kapitala Slovenije i Srbije. U Sloveniji je od početka financijske krize prosječni dnevni promet pao 64 posto. 

Uništeno povjerenje
U prva četiri mjeseca na Ljubljanskoj se burzi prosječno trgovalo dionicama u vrijednosti od 1,37 milijuna eura dnevno. U Zagrebu je u istom razdoblju protrgovano prosječnih 1,75 milijuna eura vrijednih dionica. Na Beogradskoj burzi je od 2008. promet pao 56 posto. No, korekcija bi bila još i veća da na početku godine Ledo nije preuzeo Frikom, što je nabildalo ukupnu statistiku. Prošle godine, prosječni dnevni promet u Beogradu bio je samo 875.000 eura, što je upola manje nego na Zagrebačkoj burzi. "Vidljivo je da je financijska kriza izuzetno pogodila regionalna tržišta kapitala te značajno uništila povjerenje investitora, posebice onih malih", stoji u analizi InterCapitala.  Ipak, analitičari te brokerske kuće se nadaju da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju doći do priljeva novih investitora, ali i oporavka gospodarstva te povratka domaćih malih investitora, kao i daljnjeg razvoja samog tržišta. 

Plitko tržište

Visoki udio HT-a

Udio prometa dionicama HT-a u ukupnom prosječnom dnevnom prometu od početka ove godine iznosio je 17,86 posto. Tom se najlikvidnijom dionicom dnevno trguje u prosjeku 2,35 milijuna kuna. Prošle godine, spomenuti je udio 20,58 posto, 2011. bio je 24,13 posto, dok je 2010. iznosio čak 25,79 posto.

Komentari (4)
Pogledajte sve

A šta ste vi očekivali od Programa 21 ?

Pad burze i gospodarstva 21 % ?

Sad ce je dionice Agrokora podici

Prije bi stavio na rulet-i to na brojeve, ne boje, nego na mafijaski ZSE…

Kad bi sad istresli iz džepova novce , ne znam da li bi od najjačih skupili
za dnevni promet / 67 MIL/ ?

New Report

Close