Promet na Zagrebačkoj burzi 7 milijuna kuna manji nego u tjednu ranije

Foto: Davor Višnjić / Pixsell Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna pao Crobexkonstrukt, za 5,3 posto, a jedini je bio u plusu Crobextransport, za 0,59 posto.

Protekli su tjedan na Zagrebačkoj burzi obilježili poslovni rezultati tvrtki i obustava trgovanja dionicama kompanija iz sastava Agrokora, pri čemu su Crobexi pali treći tjedan zaredom, dok je promet splasnuo.

Crobex indeks završio je tjedan s minusom od 1,72 posto, na 1.823 boda, a Crobex10 za 1,67 posto, na 1.055 bodova.

Najveći dnevni pad, oko 1,5 posto, zabilježen je u srijedu, kada se tržište našlo pod pritiskom produbljivanja krize u Agrokoru, nakon što je izvanredni povjerenik u tom koncernu Ante Ramljak podnio ostavku.

Zagrebačka je burza zbog toga obustavila trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora - Zvijezde, Leda, Jamnice, Žitnjaka, PIK Vinkovaca i Vupika - dok izdavatelji ne obavijeste javnost o posljedicama njegove ostavke na postupak izvanredne uprave.

Premijer Andrej Plenković u petak je kazao da se oko izbora novog izvanrednog povjerenika vode razgovori s nekoliko ljudi i da će Vlada predložiti novog povjerenika i njegova zamjenika početkom idućega tjedna.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna pao Crobexkonstrukt, za 5,3 posto, a jedini je bio u plusu Crobextransport, za 0,59 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 27,9 milijuna kuna, što je oko 7 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Najveći promet, 5,5 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena pala 1,2 posto, na 163 kune.

HT je u srijedu izvijestio o neto dobiti za 2017. od 863 milijuna kuna, što je za 7,5 posto manje nego godinu ranije.

Uprava i Nadzorni odbor glavnoj skupštini predložili su raspodjelu dividende od 6 kuna po dionici, isto kao i u prethodne dvije godine.

Po likvidnosti slijedi dionica Valamar Rivijere, s prometom nešto većim od 4 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,45 posto, na 40,8 kuna.

Među najlikvidnijima je bila i dionica Atlantske plovidbe, s prometom od gotovo 2 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 2,24 posto, na 640 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom AD Plastika, 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,05 posto, na 192,5 kuna.

AD Plastik Grupa objavila je u petak da su njezini prihodi lani porasli za 16 posto, na 1,08 milijardi kuna, dok je neto dobit dosegnula 68 milijuna kuna, što je 37 posto više nego godinu dana ranije.

U fokusu investitora bila je i dionica Ericssona Nikole Tesle, koja je pojeftinila 3,3 posto, na 1.170 kuna, uz promet od 1,3 milijuna kuna.

Ta je kompanija u petak objavila da su njezini prihodi od prodaje u prošloj godini iznosili 1,48 milijardi kuna, što je 6,9 posto manje nego godinu dana prije i posljedica je pada prodaje na izvoznim tržištima, bez Ericssonova. Neto dobit Ericssona NT pala je istodobno za 38,7 posto, na 67,9 milijuna kuna.

Od 80 izdanja kojima se protekloga tjedna trgovalo, njih 20 ostvarilo je rast cijene, 46 je zabilježilo pad, a 14 stagnaciju u odnosu na tjedan ranije.

Među likvidnijim izdanjima, najviše su pale cijene dionica Instituta IGH, za 10,7 posto, Dalekovoda, za 6,9 posto, i Viktora Lenca, za 6,8 posto.

Istodobno su najviše poskupile dionice Medike, za 8,6 posto, i Đuro Đaković grupe, za 4 posto.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!