‘Prokletstvo Dow Jonesa’ zahvatilo Apple

Autor: Tomislav Pili , 05. kolovoz 2015. u 22:00
Pad je zaustavljen u srijedu/REUTERS

Pad cijene dionice izbrisao 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Dionica Applea u srijedu je dobila na vrijednosti nakon što je posljednjih dana izbrisano 100 milijardi dolara vrijednosti tehnološkog diva.

Iako je po otvaranju trgovanja pala dodatnih dva posto, ubrzo je porasla jedan posto. Inače, Bank od America (BofA) u srijedu je srezala preporuku za Appleovu dionicu sa prethodnih "kupiti" na neutralnu preporuku. U obrazloženju analitičari BofA navode kako rast prodaje iPhonea usporava, a Apple Watchu, Apple Payu i Apple Musicu trebat će neko vrijeme da anuliraju taj pad. No, američki analitičari sve više govore kako je i Appleovu dionicu zahvatilo "prokletstvo Dow Jonesa" prema kojem svaka dionica koja se pridruži tom indeksu prvo počinje dobivati na vrijednosti, a zatim se strmoglavi.

Naime, Apple je u utorak potonuo na 113,25 dolara što je njegova najniža vrijednost u posljednjih šest mjeseci, a na kraju se zaustavila na 114,64 dolara. Negativan trend primjetan je od kraja srpnja nakon što je kompanija objavila – po mišljenju analitičara – razočaravajuće kvartalne rezultate. Do sada je Apple izgubio na tržišnoj kapitalizaciji 100 milijardi dolara što je ukupna vrijednost McDonald'sa ili Boeinga. Gubitak je na svojoj koži osjetio i prvi čovjek kompanije Tim Cook čiji paket od 111 milijuna dionica sada vrijedi 12,7 milijardi dolara. Cook je u travnju, na vrhuncu cijene dionice bio bogatiji za 3,3 milijardi dolara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close