Prodaja svih trezorskih dionica Vira iznenadila tržište

Autor: Tin Bašić , 25. srpanj 2012. u 22:00

Prodaja 84.836 dionica ići će preko InterCapitala, a prednost će imati ulagači koji daju ponudu za cijeli paket

Šećerana Viro odlučila je prodati sve svoje trezorske dionice. Riječ je o 84.836 dionica koje predstavljaju 6,12 posto udjela u virovitičkoj kompaniji. Prodaja će ići preko brokerske kuće InterCapital, a investitori koji žele sudjelovati mogu to učiniti jedino u petak. Prema pozivu za podnošenje ponuda, mogu se uključiti svi ulagači bez obzira žele li kupiti nekoliko dionica ili cijeli paket. Ulagači koji daju ponudu za cijeli paket dionica imat će prednost, stoji u pozivu. Kontaktirali smo Upravu Vira, no njezini članovi Željko Zadro i Ivan Škorić u srijedu nisu bili dostupni za komentar o motivima prodaje i koliko novca od nje očekuju. Za komentar nije bio dostupan ni Boris Šimunović, direktor tvrtke EOS-Z koja je najveći vlasnik šećerane.

Vijest o prodaji trezorskih dionica iznenadila je aktere tržišta kapitala s kojima smo razgovarali. Kako nam kaže jedan sugovornik, nikad dosad jedna kompanija na ovaj način nije prodavala sve svoje trezorske dionice. “Nije mi jasno zašto prodaju vlastite dionice jer su ih u posljednje vrijeme intenzivnije kupovali, stoga nije velika razlika u cijeni”, kaže naš sugovornik koji i inače prati poslovanje Vira. Ističe kako trezorske dionice služe tome da ih se jeftino kupi pa u dogledno vrijeme proda i zaradi na njima. Drugi razlog je da bi se nagradili zaposlenici te da bi se stvorila potražnja za dionicama na tržištu kapitala ili da bi se obranilo od preuzimanja. “Čini se kako u ovom slučaju nije riječ ni o jednom od tih razloga. Cijena dionice je u posljednje dvije godine bila između 300 i gotovo 500 kuna, pa ne znam koliko će sada zaraditi. Možda smatraju da je sada dobra prilika za prodaju. Ne razumijem ovaj potez”, zaključuje naš izvor. Roman Rinkovec, analitičar tržišta kapitala, tvrdi da bi jedan od razloga mogao biti potreba za dodatnim kapitalom. “Teška su vremena i vjerojatno im treba kapital. Očito ne postoji spremnost da menadžment i zaposlenici kupe te dionice. Nitko ih ne tjera na prodaju. Možda misle da je sada bolja prilika nego za, primjerice, godinu dana”, kaže Rinkovec. No jedan broker koji je htio ostati anoniman postavlja pitanje: tko će kupiti te dionice? Smatra da će vrlo vjerojatno to učiniti većinski vlasnik. “Dionice ne mogu kupovati na burzi jer je likvidnost mala. Imajući u vidu da prednost u prodaji trezorskih dionica imaju paketi po principu sve ili ništa, vjerujem da bi većinski vlasnik mogao biti ponuditelj”, kaže naš izvor.Objavljena ponuda u srijedu nije zainteresirala investitore na burzi. Odmah nakon otvaranja cijena je neznatno porasla na 510 kuna, što je 0,01 posto više od dana prije. Na toj je razini ostala i do kraja dana. Ako bi investitori u ponudi dali cijenu koju dionica drži na burzi, kompanija bi prikupila 43 milijuna kuna. To bi bilo dovoljno za pokrivanje troškova kupnje tih dionica u posljednjih šest godina. Naime, prema podacima ZSE, Viro je u posljednje dvije godine najviše kupovao dionice za trezor. Ove su godine izdvajali između 410 i 470 kuna po komadu, a lani su kupovali u rasponu od 295 do 320 kuna. Viro je za vlastite dionice potrošio 40 mil. kuna. Prvi paket dionica kupili su još 2006., i to 15.000 komada po 626 kuna. Nakon godine dana prodali su dvije trećine za 13 mil. kuna i na tome zaradili 3,6 milijuna.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Toga se investitori najviše i boje- KAD UPRAVE POČNU ŠPEKULIRATI SA DIONICAMA NA BURZI………!
To znači da im je fokus zbivanja na temeljnim vrijednostima firme- temeljnom kapitalu, s kojim se igraju-
misleći da imaju dovoljno prostora za čvrste planove , kad god se sjete……

Kad nešto prodaješ onda postoji samo jedan razlog zašto to činiš.Poslali su ponudu i k meni u poduzeće.To znači da se dionica očajnički žele riješiti.Većinski vlasnik sigurno ne bi sam sebi nabijao cijenu.Dakle to treba prodati muppetima.Problem je što u društvu ima puno muppeta ali ih je malo s kešom.

New Report

Close