Prihodi od prodaje 1,95 milijardi kuna

Autor: Darko Bičak , 30. srpanj 2017. u 22:00
Od prodaje na stranim tržištima 70% prihoda/ Marijan Sušenj/PIXSELL

U Europi rast prihoda 4%, u Rusiji i okolici 8,7%, farmaceutika bolja 7,3%.

Prihodi od prodaje Grupe Podravka u prvom polugodištu 2017. iznosili su 1,95 milijardi kuna.

Kako pojašnjavaju iz same Podravke, na kretanje ukupnog prihoda od prodaje, koji je niži u odnosu na isto razdoblje lani za 37,4 milijuna kuna, značajno je utjecao izostanak prihoda segmenta Pića koji je u prvom polugodištu 2016. iznosio 37,2 milijuna kuna te izostanak jednokratnog prihoda Mesnog programa koji je u istom razdoblju godinu ranije iznosio 13,7 milijuna kuna s osnove natječaja za isporuke robnih rezervi.

Neto dobit Grupe Podravka u prvom polugodištu je 24,8 milijuna kuna, što je 74,5 posto manje nego lani. Ukoliko bi samo izuzeli navedeni utjecaj Pića i Mesnog programa, prihodi Grupe Podravka ostvaruju rast od oko jedan posto. Podravka je u promatranom razdoblju gotovo 70 posto prihoda imala od prodaje na inozemnom tržištu.  "U regiji Europa zabilježen je rast prihoda od prodaje od četiri posto, u regiji Rusija i ZND od 8,7 posto te u regiji Nova tržišta od 5,5 posto, dok je Adria regija jedina koja je ostvarila niže prihode od prodaje u iznosu od 4,7 posto", kažu u Podravci.

Na niže prihode od prodaje utjecale su i niže narudžbe smrznutog povrća u Rusiji, kriza u Agrokoru, pritisci u Pekarstvu u Sloveniji te promjene distributera u Zapadnoj Europi. Kada je riječ o strateškim poslovnim područjima, segment Prehrane ostvario je 1,54 milijarde kuna prihoda od prodaje. Farmaceutika je grupi doprinijela s 406,8 milijuna kuna, a što je rast od 7,3 posto u odnosu na lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close