Prihodi Atlantica 2,5 mlrd. kuna, profit rastao 10 posto

Autor: Ana Blašković , 31. srpanj 2015. u 09:30
Godinu je dosad obilježilo otvaranje tvornice u N. Gradiški te integracija srpskog Foodlanda/ D. Javorović/PIXSELL

Negativan utjecaj na rezultat donio je pad vrijednosti ruske rublje veći od 33 posto te srpskog dinara od 4,6 posto.

U Atlantic grupu Emila Tedeschija u prvoj polovici godine slilo se 2,54 milijarde kuna prihoda, od čega je kompanija ostvarila 144 milijuna kuna profita.

U usporedbi s istim razdobljem prije godinu dana, prihodi od prodaje bilježe 3,5 posto rasta, a neto dobit povećanje od gotovo 10 posto. Unatoč rastu neto dobiti, operativna dobit (EBIT) pala je 10 posto na 207,9 milijuna kuna, što u Atlanticu objašnjavaju rastom cijena sirovina.

Makro izazovi
"Atlantic grupa u prvom polugodištu 2015. ostvarila je rast prihoda od prodaje te daljnje poboljšanje neto profitabilnosti unatoč makroekonomskim izazovima s kojima se nastavlja suočavati na svim svojim tržištima", osvrnuo se na rezultate Atlanticov čelnik i najveći dioničar Emil Tedeschi u priopćenju na Zagrebačkoj burzi. Prvu polovicu godine obilježilo je puštanje u rad tvornice energetskih pločica u Novoj Gradiški vrijedne 100 milijuna kuna te integriranje srpskog Foodlanda u poslovne procese grupe koja će se nastaviti i u ostatku godine.

Koliko je Foodland donio vjetra u leđa prihodima, zorno oslikava pozitivan efekt na rezultate; izuzme li se akvizicija, prihodi od prodaje rasli bi 2,7 posto. Negativan utjecaj na rezultat donio je, međutim, pad vrijednosti ruske rublje veći od 33 posto te srpskog dinara od 4,6 posto. Bez nepovoljnih tečajnih razlika, prihodi od prodaje prodaje rasli bi 4,7 posto i bez Foodlanda. Inače, rastu prihoda najviše su doprinijele strateške divizije Delikatesni namazi (unutar kojih se bilježi Foodland), Slatko i slano te Pića, a radi se o tržištima Hrvatske i Srbije. 

Manja zaduženost
U prva dva kvartala Atlantic je smanjio svoju zaduženost na godišnjoj razini. Omjer neto duga sa zbrojem ukupnog kapitala i neto duga smanjena je na 49,8 posto sa 52,3 posto koliko je iznosila u lipnju prošle godine. "U drugoj polovici godine fokus će biti na daljnjem rastu na postojećim tržištima i internacionalizaciji poslovanja, kao i upravljanju operativnim i financijskim rizicima, optimizaciji poslovanja, održavanju likvidnosti i upravljanju financijskim obvezama", poručio je Emil Tedeschi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close