Prepolovili omjer duga i kapitala na 10%, ali prihodi i dobit u blagom padu

Autor: Marija Brnić , 29. travanj 2018. u 22:01
Zoltán Áldott u lipnju odlazi s čelne pozicije u Ini/Robert Anić/PIXSELL

Kapitalna ulaganja iznosila su 196 milijuna kuna, što je 6% manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott u svom posljednjem financijskom izvještaju, budući da tvrtku napušta u lipnju, ocijenio je kako je poslovanje grupe u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostalo na razini prihoda lanjskog prvog tromjesečja, te da to "predstavlja stabilan rezultat u volatilnom okruženju".

Ipak slabiji skor
Ukupni prihodi od prodaje bili su 3% ispod razine prva tri mjeseca 2017., iznosili su 3,705 milijardi kuna, a CCS EBITDA je slabija nego u istom lanjskom razdoblju, iznosila je 481 milijuna kuna naspram 640 milijuna u prvom kvartalu 2017., a smanjena je i dobit osnovne djelatnosti, iznosila je 65 milijuna kuna, dok je godinu ranije bila 198 milijuna. 

 

Áldott

U prvom kvartalu imali smo stabilan rezultat u volatilnom okruženju.

"Iako je prvo tromjesečje obilježeno povoljnim okruženjem Brent cijene nafte od oko 67 dolara za barel, rafinerijsko okruženje bilo je slabo te je došlo do smanjenja većine rafinerijskih marži u usporedbi s prvim tromjesečjem 2017. godine. Posljedica takvih zbivanja jest da je rezultat Rafinerija i marketinga negativan, na što je dodatno utjecala niža dostupnost postrojenja uslijed aktivnosti održavanja ključnih rafinerijskih postrojenja u Rijeci", pojasnio je Áldott. Bolje su rezultate, naglašava, ostvarili Istraživanje i proizvodnja, gdje su veće ostvarene cijene u kombinaciji s porastom domaće proizvodnje nafte nadomjestile nižu proizvodnju ugljikovodika.

Kapitalna ulaganja u prvom tromjesečju iznosila su 196 milijuna kuna, što je 6% manje nego u istom lanjskom razdoblju. U sektoru Rafinerija i marketing ulaganja su iznosila 51 milijun kuna, a među važnijim aktivnostima su projekti obrade teških ostataka, luke za koks, te pripreme projekata vezanih uz zaštitu okoliša i Riječku rafineriju. Smanjen je, pak, neto dug na 1,25 milijardi kuna na kraju prvog kvartala s omjerom duga i kapitala ispod 10%. Usporedbe radi, u istom lanjskom kvartalu taj je omjer bio 20,8%.

'Dobra polazna točka'
"Istraživački radovi na području Drava-02 napreduju po planu, a slične razine kapitalnih ulaganja i više nego stabilna financijska pozicija, predstavljaju dobru polaznu točku za budući rast",  poručuje Áldott.

Komentirajte prvi

New Report

Close