Prehrambeni sektor glavni dobitnik u prvih šest mjeseci

Autor: Tomislav Pili , 01. srpanj 2018. u 21:59
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U prvom polugodištu tek šest sastavnica CROBEX-a u plusu.

Svega šest dionica od 22 sastavnice indeksa zagrebačke burze CROBEX uspjelo je u prvih šest mjeseci ostvariti rast vrijednosti što dovoljno govori o pesimizmu na tržištu. Zaključno s četvrtkom, glavno dioničko mjerilo za ovu je godinu u minusu od 1,7 posto.

Međutim, u odnosu na burze u najbližem okruženju, naša se još i dobro drži. Tako srpski Belex15 bilježi 3,9 posto minusa, austrijski ATX 5,1 posto, dok je mađarski BUX “zaronio” čak 10,5 posto. “Zeleni” se jedino slovenski SBI TOP koji je na krilima kineske ponude za Gorenje u plusu 10,1 posto. No, vratimo se hrvatskom tržištu. Unutar CROBEX-a trenutno više vrijede nego početkom godine AD Plastik, Atlantic, Ingra, Maistra, Podravka te Zagrebačka banka.

Najbolji rezultat ostvarila je Podravka kojoj se cijena vinula 18,5 posto. AD Plastik i Ingra ostvarili su nešto više od 17 posto rasta dok su Zagrebačka banka i Atlantic porasli malo manje od 15 posto. Jednoznamenkasti rast ostvarila je jedino Maistra koja je ojačala malo više od sedam posto.

 

10,1 posto

ojačao je slovenski SBI TOP, jedini dobitnik u okruženju

“Poslovni rezultati kompanija za prvi kvartal, dodatno potaknuti optimizmom oko nagodbe Agrokora, pozicionirali su prehrambeni sektor kao glavnog dobitnika na Zagrebačkoj burzi u ovoj godini. Očito je nešto boljoj izvedbi dionice Podravke pridonijela i promjena u poslovanju, čije su naznake vidljive već u kvartalnim rezultatima”, komentirao je Davor Špoljar, analitičar Erste banke. Najveći pad od 32 posto ostvarila je dionica Viktora Lenca koji je usred promjene vlasničke strukture, a slijedi ga Dalekovod s 29 posto minusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close