Prada s modne piste ‘odšetala’ na burzu u Hong Kong po 2,6 milijardi dolara

Autor: Karlo Vajdić , 06. lipanj 2011. u 22:00

Novac prikupljen inicijalnom javnom ponudom u Pradi namjeravaju potrošiti na širenje vlastite prodajne mreže i povrat bankovnih kredita

Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja u proteklih desetak godina talijanski modni gigant Prada konačno će, čini se, izlistati svoje dionice na stranoj burzi. Prema sada dostupnim informacijama inicijalnom javnom ponudom (IPO) na burzi u Hong Kongu Prada bi trebala prikupiti 2,6 milijardi dolara svježega kapitala. Ponedjeljak je označio početak predstavljanja Prade institucionalnim investitorima, a sam IPO trebao bi krenuti sredinom lipnja. Izlistavanje dionica očekuje se 24. lipnja, piše Wall Street Journal. Talijanska tvrtka će ulagačima ponuditi kupnju 423 milijuna novih dionica, a pokažu li investitori dovoljno zanimanja, moguće je i aktiviranje opcije prodaje dodatnih 63 milijuna dionica (+15%). To bi ukupno prikupljeni kapital podiglo i na više od spomenutih 2,6 milijardi.

Dolazi i Samsonite
Modna kompanija samo je jedna u nizu međunarodnih korporacija koje se izlistavanjem dionica na burzi u Hong Kongu žele približiti atraktivnom i propulzivnom kineskom tržištu. Usporedno s Pradom, primjerice, inicijalnu javnu ponudu i listanje dionica u Hong Kongu provest će i američki proizvođač prtljage Samsonite. Dionice bi se na burzi trebale naći sredinom lipnja, a u Samsoniteu namjeravaju prikupiti 1,5 milijardi dolara. Uz spomenute dionice u Hong Kongu namjeravaju izlistati i japanski trgovački lanac odjećom Baroque te operater lanca hipermarketa Sun Art Retail. Hong Kong je prošle godine bio najveća svjetska burza za inicijalne javne ponude. U 87 ponuda prikupljeno je 57,7 milijardi dolara. Niz inozemnih kompanija odlučio je svoje dionice kotirati na toj burzi, a među njima se našao i proizvođač aluminija Rusal pod kontrolom ruskog oligarha Olega Deripaske. Rusal je tom prilikom prikupio 2,3 milijarde dolara. Prada novac prikupljen prodajom dionica namjerava potrošiti na širenje prodajne mreže, povećavanje prodajnih prostora, povrat bankovnih kredita te kao dodatak obrtnom kapitalu.

Nove prodavaonice
U fiskalnoj godini koja je završila krajem siječnja Prada je na azijsko-pacifičkom tržištu zabilježila skok neto prihoda od prodaje od čak 63 posto na 645,7 milijuna eura. Samo u ovoj fiskalnoj godini talijanska kompanija namjerava otvoriti novih 80 prodajnih prostora od čega 25 samo u Aziji. Prada se nalazi u većinskom vlasništvu dizajnerice Miuccie Prade i njezina supruga Patrizija Bertellija. U proteklih desetak godina oni su odustali od nekoliko pokušaja izlistavanja na burzi u Milanu, objašnjavajući to nepovoljnim tržišnim uvjetima. Prema izjavama osoba upoznatih s transakcijom, Prada nema prave konkurencije na honkonškoj burzi. Ona će biti prva talijanska kompanija čije su dionice izlistane u bivšoj britanskoj koloniji i prva ultraluksuzna modna kuća na tom tržištu kapitala. Niz analitičkih kompanija predviđa da će Azija još nekoliko godina biti glavni pokretač rasta tržišta luksuznih roba. Proizvođačima tih roba ostaje samo da pokušaju na tom rastu zaraditi što više.

Tržišna kapitalizacija

Najvrednija kompanija luksuzne robe
Prema indikativnoj cijeni dionice u IPO-u, vrijednost Prade je 27 puta veća od procijenjene dobiti za ovu godinu. Time Prada skače na sam vrh najvrednijih svjetskih kompanija luksuzne robe. Za usporedbu, tržišna vrijednost londonskog Burberryja je 22,3 puta veća od njegove dobiti, a francuskog LVMH-a 19,4 puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close