Pozitivna serija europskih burzi

Autor: Poslovni dnevnik , 12. ožujak 2018. u 22:01
Njemački DAX ojačao je 0,55 posto na 12.412 bodova/REUTERS

Europske ulagače ohrabrio je snažan rast zaposlenosti u SAD-u dok je zabrinutost od trgovinskih ratova splasnula.

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nastavljajući uspon od prošloga tjedna, jer su ulagače ohrabrili podaci koji pokazuju da američko gospodarstvo stabilno raste, bez jačanja inflacije.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 16 sati u plusu 0,3 posto, nastavljajući uspon od prošloga tjedna. Pritom je Londonski FTSE indeks bio u blagom padu od 0,14 posto, na 7214 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,55 posto, na 12.412 bodova, a pariški CAC 0,1 posto, na 5281 bod. Europske ulagače ohrabrio je snažan rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon izvješća koje pokazuje da u SAD-u snažno raste zaposlenost, što znači da gospodarstvo stabilno raste, dok je inflacija nejaka.

 

2,6 posto

u minusu je EuroSTOXX 600 indeks za ovu godinu

U veljači je broj zaposlenih porastao za 313.000, više nego što se očekivalo, dok je plaća po satu porasla samo 0,1 posto, nakon 0,3-postotnog rasta mjesec dana prije. Prije mjesec dana, upravo je taj podatak o rastu satnice za 0,3 posto izazvao oštar pad burzovnih indeksa jer je potaknuo strahovanja od jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata. No, sada su ta strahovanja smanjena.

Dobro raspoloženja na tržištima zahvaljuje se i splašnjavanju bojazni od trgovinskih ratova nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump prošloga tjedna potpisao odluku o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija, no najavio i niz mogućih izuzeća. I na azijskim su burzama cijene dionica u ponedjeljak porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio u plusu 1,3 posto, ojačavši treći dan zaredom. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,65 posto, na 21.824 boda dok je indeks Hongkonške burze jurnuo 1,9 posto i zaustavio se na 31.594 bodova. Nešto slabiji rast od 0,6 posto zabilježiio je indeks Šangajske burze.

Komentirajte prvi

New Report

Close