Potop u Šangaju zahvatio europske i američke burze

Autor: Tomislav Pili , 27. srpanj 2015. u 22:01
Njemački burzovni indeks DAX oko 15 sati gubio je dva posto vrijednosti/REUTERS

Pad je rezultat nesigurnosti oko održivosti mjera kineske vlade kojima je htjela ograničiti prodaju dionica.

Najsnažniji pad indeksa Šangajske burze u posljednjih osam godina odrazio se u ponedjeljak i na europska te američka tržišta.

Nakon trotjednog rasta nakon snažne korekcije od 30 posto kineske su dionice u ponedjeljak potonule 8,5 posto koliko je oslabio Shanghai Composite indeks. O razmjerima raspodaje dovoljno govori podatak da je na jednu dionicu kojoj je porasla cijena njih 75 izgubilo na cijeni. Najveći dnevni pad nezabilježen od veljače 2007. zapadni analitičari pripisuju zabrinutosti koliko vladine mjere podrške kineskom tržištu dionica mogu imati efekta uslijed usporavanja gospodarstva.

 

21,5posto

porasle su kineske dionice od 9. srpnja do prošlog petka

Podsjetimo, Peking je nakon oštrog pada cijena dionica u kojem je izgubljeno četiri bilijuna dolara donio niz mjera. Ograničena je kratka prodaja, velikim dioničarima zabranjeno je prodavati udjele, suspendirana su nova uvrštenja dionica, a 1400 kompanija dobilo je dopuštenje za suspenziju trgovanja svojim dionicama. Te su mjere rezultirale naglim rastom od 21,5 posto na Šangajskoj burzi od dna 9. srpnja pa do prošlog petka, tvrdi član Uprave Ilirika Investmentsa Ante Romić.

"Pad vrijednosti na Šangajskoj burzi posljedica je nesigurnosti investitora oko održivosti mjera za sprečavanje poremećaja na tržištu implementiranih od strane kineske vlade. Špekulira se oko nezadovoljstva Međunarodnog monetarnog fonda poduzetim mjerama, budući su kontradiktorne sa idejom 'otvaranja' kineskog tržišta dionica", kaže Romić. Prema njegovu mišljenju, mjere tržišnih restrikcija mogu samo kratkoročno ublažiti efekt panike, dok je uvjet dugoročnih pozitivnih efekata "uspješna implementacija stimulacijskih mjera usmjerenih na gospodarstvo".

Pad u Kini u ponedjeljak se prelio i na Europu. Oko 15 sati njemački DAX i pariški CAC gubili su gotovo dva posto dok je londonski FTSE prošao nešto bolje s 0,7 posto minusa. Terminski ugovori na američke indekse Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq također su bili u crvenom što je sugeriralo da će "kineski efekt" zahvatiti i američko tržište. 

Komentirajte prvi

New Report

Close