Poslovno izvješće Airbusa potaknulo europske burze

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. veljača 2015. u 09:45
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica nastavile rasti.

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica nastavile rasti, nakon jučerašnjeg snažnog skoka, a u fokusu je ulagača Airbus zahvaljujući većoj kvartalnoj dobiti nego što se očekivalo.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto, na 1.561 bodu, novoj najvišoj razini u sedam godina.

Jučer je taj indeks skočio 1 posto, dok je od početka godine u plusu 14 posto, zahvaljujući najavi Europske središnje banke o daljnjem labavljenju monetarne politike.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku oko 0,1 posto.

Najviše je, više od 6 posto, jutros skočila cijena dionice Airbusa, nakon što je taj proizvođač zrakoplova izvijestio o snažnom rastu prihoda i operativne dobiti u proteklom tromjesečju.

Pozitivno na tržišta utječe i stabilizacija cijena nafte nakon jučerašnjeg pada, izazvanog viješću da su zalihe 'crnog zlata' u SAD-u prošloga tjedna dosegnule nove rekordne razine već sedmi tjedan zaredom, što je još jedan pokazatelj da je ponuda i dalje veća od potražnje.

Jutros su se, pak, cijene ponešto oporavile, pa su na američkom tržištu porasle za 90-ak centi, na 49,15 dolara po barelu, a na londonskom tržištu za 1 dolar, na 61,10 dolara.

Zahvaljujući tome, cijene nafte mogle bi u veljači zabilježiti prvi rast nakon sedam mjeseci neprestanog pada.

Na tržištu vlada oprez i zbog toga što će danas biti objavljena druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju, koja bi mogla utjecati na očekivanja u vezi monetarne politike Feda.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je američko gospodarstvo u proteklom kvartalu poraslo 2,1 posto, manje od 2,6 posto, koliko je pokazala prva procjena.

"Rast BDP-a znatno iznad 2 posto ojačao bi špekulacije da će Fed polovicom godine povećati kamate, dok bi takve špekulacije splasnule ako rast bude samo oko 2 posto", kaže Masafumi Yamamoto, strateg u tvrtki Praevidential Strategy.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica danas blago pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, međutim, Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, na 18.797 bodova, novu najvišu razinu u 15 godina. U cijelom ovom tjednu porastao je 2,5 posto, a od početka mjeseca 6,4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close