Ponuda samo za Dom holding

Autor: Tin Bašić , 08. ožujak 2011. u 22:00

Duropack je preuzimanjem Belišća kupio Bilokalnik i Unijapapir, no Valamar ne mora objaviti ponudu za udjele Dom holdinga

Iako Dom holding u većinskom vlasništvu ima nekolicinu kompanija, Valamar grupa nije, zajedno s ponudom za dionice Dom holdinga, obvezna podnijeti ponude za preuzimanje dionica i tih kompanija. Radi se o Rivieri Poreč, Zlatnom otoku i Hotelu Rabac u kojima Dom holding drži više od 50 posto dionica, a u slučaju Riviere Poreč čak i 78 posto. Pitanje preuzimanja društava pod kontrolom matičnog društva nameće se jer slučaj nedvojbeno podsjeća na Duropackovo preuzimanje Belišća kada je austrijska kompanija objavila i ponudu za preuzimanje tvrtki u kojima je Belišće bilo većinski vlasnik – Bilokalnik i Unijapapir.

Obvezno preuzimanje
Tada je ponuda za preuzimanje nastala kada je Duropack neposredno stekao dionice Belišća i prijeđen je prag od 25 posto. Sukladno Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, tim neposrednim stjecanjem Duropack je morao objaviti i ponudu za preuzimanje Bilokalnika i Unijapapira čije dionice je držalo Belišće. Duropack je tada u ponudi preuzeo 35,6 posto Belišća. S obzirom na taj slučaj otvoreno je pitanje Valamar grupa morati objaviti ponudu za preuzimanje i ostalih povezanih društava. Regulator kaže da takve obveze nema. “Polazeći od toga da je riječ o dobrovoljnoj ponudi za preuzimanje, a ne o neposrednom ili posrednom stjecanju dionica društava-kćeri Dom holdinga, nastankom obveze objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Dom holdinga, ne nastaje obveza objavljivanja ponude za preuzimanje tih društava-kćeri”, poručili su iz Hanfe za Poslovni dnevnik. Pojašnjavaju kako povećanjem postojećeg udjela Valamar grupe u Dom holdingu do kojeg je došlo prije objavljivanja namjere dobrovoljne ponude za preuzimanje (stjecanja 7 posto), kao i eventualnim povećanjem udjela do kojeg bi došlo stjecanjem dionica u dobrovoljnoj ponudi, također neće nastati obveza objavljivanja ponude za preuzimanje društava – kćeri Dom holdinga.

Bez efekta na ‘kćeri’
S obzirom na to da iste osobe već ranije, putem Dom holdinga, kontroliraju i društva-kćeri, samim ‘osnaženjem’ kontrole Dom Holdinga, ne ‘osnažuje’ se i kontrola društava-kćeri, budući da udjeli koje ove osobe, putem Dom holdinga, drže u društvima – kćerima, ostaju isti. “Stoga, u opisanoj situaciji, prema mišljenju Hanfe, obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastaje samo u odnosu na Dom holding, a ne i u odnosu na društva – kćeri”, zaključuje regulator. Valamar grupa je, inače, u četvrtak objavila dugoočekivanu ponudu za Dom holding i to po cijeni od 45 kuna za dionicu. No, cijena dionice Dom holdinga na burzi podosta je dugačija. Prošloga se tjedna kretala silaznom putanjom od 53 do 50 kuna na kojoj se i zaustavila. Valamar grupa, zajedno sa tvrtkom Epima drži 50,01 posto kompanije. Žele li u ponudi steći udio iznad 75 posto, što im omogućava apsolutnu dominaciju u donošenju odluka na Glavnoj skupštini, moraju kupiti još 1,8 milijuna dionica. Ne računajući trezorske dionice Dom holdiga i spomenute dvije kompanije, ostali dioničari koji se nalaze u top deset najvećih drže 815 tisuća dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close