Podravka ruši povijesne rekorde

Autor: Božica Babić , 16. veljača 2016. u 22:00
Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke/PIXSELL

Preuzimanje Žita uz izgradnju dviju tvornica Belupa obilježili su lani poslovanje Podravke.

U povijesti Podravke 2015. ostat će nedvojbeno zapisana kao godina u kojoj je ostvareno nekoliko vrlo značajnih projekata. Među njima, na samom vrhu liste su izgradnja dviju tvornica pod 'kapom' Belupa, preuzimanje slovenske tvrtke Žito te rekordna neto dobit koja je na razini grupacije dosegnula vrtoglavih 398 milijuna kuna, što je čak četiri puta bolji rezultat od onoga iz 2014. kada je dobit  Podravka grupe iznosila 92,5 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave Zvonimir Mršić ne skriva zadovoljstvo činjenicom što je u njegovu mandatu realizirana najveća akvizicija u dugoj povijesti koprivničke kompanije. "Sa Žitom ćemo dosegnuti dugoočekivani prag od 4,5 milijardi kuna prihoda i pozicionirati Podravka u sam vrh najuspješnijih prehrambenih kompanija na području regije Adria" ističe Mršić i podsjeća i na uspješno realiziranu dokapitalizaciju Podravke izdavanjem novih 1,7 milijuna redovnih dionica što je kompaniji osiguralo izdašnu financijsku injekciju od 510 milijuna kuna, koja je potom preusmjerena u nove investicije koje jamče daljnji razvoj cijele grupacije.

 

398milijuna

kuna neto dobit Podravka grupe u 2015. godini

"Izgradnjom dviju novih tvornica Belupa ukupne vrijednosti 51 milijun eura svjedočimo najveću greenfield investiciju u Hrvatskoj", iznosi Mršić i ocjenjuje kako spomenuti projekti  potvrđuju da je Podravka ušla u razdoblje velikih izazova čijom realizacijom namjerava potvrditi da je od male lokalne tvrtke izrasla u najveću međunarodnu kompaniju sa sjedištem u Hrvatskoj. Prihodi od prodaje Podravka grupe rasli su 7,8 posto na 3,77 milijardi kuna. Najveći rast, od 13,8 posto zabilježen je kod prodaje vlastitih marki proizvoda unutar Strateškog poslovnog područja Prehrane, dok su ukupni prihodi tog segmenta rasli 11,6 posto, na 2,97 milijardi kuna.

Uz Prehranu je vezana i visoka dobit od gotovo 211 milijuna kuna što, ističu u kompaniji, predstavlja snažan rast profitabilnosti u odnosu na 2014. kada je dobit iznosila 28,8 milijuna kuna. Na rast prihoda od prodaje pozitivan utjecaj od 239,3 milijuna kuna stiže od Žita čiji su prihodi uključeni od prvog listopada 2015.  Farmaceutika je lani ostvarila 805,7 milijuna kuna prihoda od prodaje. Rezultat je u odnosu na 2014. lošiji 4,1 posto, a glavni uzroci takvom negativnom trendu su smanjenje cijena lijekova na recept od strane HZZO-a te deprecijacije ruske rublje, pojašnjavaju iz koprivničke tvrtke.

 

3,77milijardi

kuna prihodi su Podravka grupe u prošloj godini

Neto dobit Farmaceutike iznosila je 187,3 milijuna kuna kao rezultat poreznog prihoda povezanog s poticajima za dvije nove tvornice Belupa. Adria regija bila je lani sa 11,4 posto glavni pokretač rasta prihoda Podravka grupe naspram ostalih tržišta. Nova tržišta zabilježila su prihode veće 7,6 posto, a regija Europa 4,7 posto. Negativan rezultat vezan je jedino uz regiju Rusija, ZND i Baltik gdje su prihodi na godišnjoj razini pali 18,1 posto. Utjecaj tečajnih razlika smanjio je prihode ove regije za 57,8 milijuna kuna radi deprecijacije ruske rublje. Bez utjecaja tečajnih razlika, prihodi bi bili veći 5,6 posto nego u 2014. zbog ostvarenih prihoda potkategorije zamrznutog povrća. 

Komentirajte prvi

New Report

Close