Poboljšano raspoloženje na europskim burzama, čeka se španjolski zahtjev

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2012. u 16:56
Mariano Rajoy (EPA)

Europske dionice poduprla su u ponedjeljak obnovljena očekivanja da bi Španjolska uskoro mogla zatražiti paket pomoći, pa je zabrinutost zbog slabih poslovnih rezultata kompanija pala u drugi plan.

Europske dionice poduprla su u ponedjeljak obnovljena očekivanja da bi Španjolska uskoro mogla zatražiti paket pomoći, pa je zabrinutost zbog slabih poslovnih rezultata kompanija pala u drugi plan.

Londonski FTSE oslabio je 0,1 posto na 5.891 bod, frankfurtski DAX za 0,2 posto na 7.365 bodova, dok je pariški CAC ostao gotovo nepromijenjen, na 3.504 boda. Španjolska premijer Mariano Rajoy pobijedio je u nedjelju na izborima u djelju izbornu pobjedu u matičnoj regiji Galiciji, što je protumačeno kao prevladavanje važne prepreke na putu prema službenom traženju paketa pomoći. Prema europskim dužnosnicima i analitičarima, Rajoy je čekao završetak regionalnih izbora kako bi zatražio pomoć i time omogućio Europskoj središnjoj banci (ECBU) pokretanje programa kupnje obveznica zaduženih članica eurozone, kako bi se snizili troškovi njihova zaduživanja.

Na kraju prošlog tjedna europske dionice pritisnuli su slabi poslovni rezultati američkih kompanija kao što je General Electric. "Sistemski rizici su popustili a ECB preuzima ulogu zajmodavca u posljednjoj instanci. Europa je možda i dalje u recesiji ali to nam je već poznato a čini se i da ekonomski ciklus upravo dodiruje dno", kazao je Franklin Pichard iz Barclays Francea. „Razgovori o potencijalnoj odgodi ciljanog proračunskog manjka od tri posto BDP-a za zemlje eurozone do 2014. ili čak 2015. kako bi pojedine zemlje lakše disale također je pozitivan razvoj događaja i moglo bi pomoći oživjeti rast", dodao je.
U takvom su okruženju snažno porasle cijene dionica banaka eurozone, pa je tako Commerzbank dobio na vrijednosti 3,8 posto a UniCredit 2,6 posto.

Među pojedinačnim dobitnicima isticao se Philips Electronics, koji je ojačao za 4,5 posto nakon što je objavio bolje od očekivanja poslovne rezultate.
Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,1 posto, na 9.010 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close