‘Pijanac na vrhu brda’ uspio je doći do još jednog rekorda

Autor: Poslovni dnevnik , 24. rujan 2018. u 10:15
Foto: Getty Images

Ulagači ignoriraju trgovinske napetosti i jačanje inflacije što bi moglo ubrzati podizanje kamatnih stopa.

Američko tržište dionica u potpunosti je zaboravilo snažno potonuće koje je krajem siječnja i početkom veljače uzdrmalo financijski svijet.

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, ali i industrijskom jer su zabrinutosti u vezi trgovinskog rata između SAD-a i Kine popustile. Dow Jones skočio je 251 bod ili 0,95 posto, na 26.656 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,78 posto, na 2930 bodova, a Nasdaq indeks 0,98 posto, na 8028 bodova.

Nastavak u petak
Rast američkih dioničkih tržišta nastavljen je i u petak, pa je u prijepodnevnom dijelu trgovanja Dow Jones ojačao dodatnih 50 posto, odnosno 0,2 posto dok je S&P 500 porastao 0,3 posto. Najviše su porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku za 1,2 posto, pri čemu se predvodile dionice Applea, Facebooka, Microsofta i Alphabeta, s rastom od 0,8 i 1,8 posto. Znatno su porasle i cijene u industrijskom sektoru, koji je vrlo osjetljiv na trgovinska pitanja, što pokazuje da su splasnule zabrinutosti u vezi trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 su u četvrtak cijene dionica jučer porasle, a oslabio je samo energetski sektor. "Uzrok ovom rastu nije neka određena vijest. Kada su indeksi dosegnuli nove rekordne razine, to je ulagačima bio signal za ulazak na tržište", objašnjava Mark Hackett, direktor u tvrtki Nationwide. Kaže i da skok Dow Jones i S&P 500 indeksa na nove najviše razine u povijesti pokazuje da se tržište sasvim oporavilo od korekcije cijena koja je započela u siječnju. 

Pozitivno je na tržište utjecao i pad vrijednosti dolara prema košarici valuta na najnižu razinu u 10 tjedana, što ide u prilog američkim izvoznicima jer zbog slabijeg dolara njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji.

Razlozi za oprez
Trgovinske napetosti između SAD-a i Kine zbog toga su pale u drugi plan jer su carine od 10 posto koje su ovoga tjedna jedna drugoj nametnule Kina i SAD manje od očekivanja. No, neki analitičari vide razloga za oprez kako zbog trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a, tako i zbog jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku središnju banku na ubrzanje tempa povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištu kapitala. "Raspoloženje na tržištu naliči na pijanoga na vrhu brda. Tetura se i znate da će pasti, ali ne znate kada i koliko snažno", kaže Bernard Baumohl, ekonomist u tvrtki Economic Outlook Group. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

a naša pijandura tetura već deset godina u podnožju ni ne pomišljajući se pentrati ne vrh brda

New Report

Close