Na Zagrebačkoj burzi sve više kompanija bori se s dugovima

Prema podacima burze, 11 hotelijersko turističkih kompanija je u predstečajnoj nagodbi/Filip Brala/PIXSELL Prema podacima burze, 11 hotelijersko turističkih kompanija je u predstečajnoj nagodbi/Filip Brala/PIXSELL

Postupak nagodbe vrlo je spor zbog čega ima nekoliko društva čija je budućnost za sada blokirana.

Nezahvalna ekonomska situacija koja traje već petu godinu snažno je utjecala na tržište kapitala, osobito na izdavatelje.

U 2013. samo na Zagrebačkoj burzi njih više od četrdeset, odnosno oko 20 posto ukupnog broja uvrštenih društava, našlo se u nekoj od faza predstečajne nagodbe, stoji u posljednjem pregledu trgovine na ZSE u prošloj godini. Predstečajne nagodbe su svakako obilježile 2013. i od njih se puno očekivalo. Prvenstveno, akteri tržišta kapitala očekivali su da će brzo riješiti probleme kompanija koje su se našle u velikim problemima. No, kako je čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić napisala u svojoj kolumni za poseban prilog Poslovnog dnevnika "Poslovna 2014", predstečajne nagodbe odvijaju se vrlo sporo zbog čega na burzi ima nekoliko društva čija je budućnost blokirana tim nedovršenim postupcima.

Od 43 kompanije koje su se našle u nekom obliku predstečajne nagodbe, najviše ih je iz dva sektora - hotelijersko turističkog i građevinskog. Prema podacima burze, 11 hotelijersko turističkih kompanija je u predstečajnoj nagodbi, a sektor broji 36 kompanija. Od ukupno deset građevinskih kompanija (po sektorskoj klasifikaciji ZSE), četiri su u predstečajnoj s time da se Institut IGH, Ingra i Nexe ne nalaze u tom sektoru. Promatrajući sektor proizvodnje tekstila u kojemu je na Zagrebačkoj burzi svrstano ukupno šest tvrtki, pola ih je u predstečajnoj nagodbi. Što se tiče tvrtki koje su u prošloj godini otvorile stečaj, ukupno ih bilo pet. Posljednji koji je to napravio bio je Dioki čije će se dionice u travnju ove godine delistirati s burze. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!