PBZ povećao dobit na 729 mil. kuna

Autor: Jadranka Dozan , 31. srpanj 2019. u 22:00
Neutralizirano smanjenje kamatnih rashoda/Ž.L./PIXSELL

Pomogle niže rezervacije.

U uvjetima nastavka pritisaka na kamatne prihode vodeće banke trse se to barem neutralizirati smanjenjem kamatnih rashoda.

U prvoj polovici godine to je uspjelo Privrednoj banci Zagreb. Polugodišnji kamatni prihod s lanjskih je 1,22 milijarde kuna smanjen na 1,18 milijardi, no istodobno su kamatni rashodi sa 147 smanjeni na samo 103 milijuna. Neto prihod od provizija i naknada banke blago je pao, ali je višestruko povećan prihod od dividende (sa 36,3 na 173,5 milijuna).

Uz nastavak racionalizacija administrativnih troškova i značajnih 141 milijun kuna neto zarade od financijske imovine koja se drži radi trgovanja, konačnom financijskom rezultatu nemalo je (opet) pridonio i manji teret rezervacija.

Banka je na kraju iskazala 850 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja te 729 milijuna nakon poreza, čime je osjetno nadmašeno lanjski 737 milijuna kuna dobiti prije poreza odnosno 606 neto dobiti.

Banka, naravno, dominantno daje ton i financijskim rezultatima Grupe PBZ, dio koje su i PBZ Card, Nekretnine, Leasing, Stambena štedionica te Intesa Sanpaolo BiH i Banka Intesa Sanpaolo Koper koje posluju pod kapom PBZ-a. Na razini Grupe PBZ iskazana je dobit u prvom polugodištu premašila 856 milijuna kuna ili gotovo 70 više nego lani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close