Pad cijene Hidroelektre nejasan ulagačima

Autor: Mario Gatara , 27. listopad 2006. u 06:30

Na samom vrhu ljestvice najaktivnijih izdanja u Varaždinu našla se Slatinska banka

Pretvaranje potraživanja države prema Petrokemiji u vlasnički udio trebalo je skinuti teret ranije nagomilanih problema, a najnovija faza plinifikacije donijeti stabilnu opskrbu najvažnije sirovine i omogućiti nesmetanu proizvodnju i tijekom zimskih mjeseci. Što je ovoga tjedna i potvrđeno, ali je usput najavljen i prijedlog povećanja cijene plina, kojim se predviđa povećanje i do 20 posto, zbog čega je reakcija ulagača, sasvim razumljivo, bila – negativna. I time je početna prednost, stečena snažnim rastom s početka tjedna, gotovo u potpunosti anulirana, budući je cijena dionica zabilježila pad od 2,6 posto, spustivši se na minimalnih 224 kune, nakon još jednog neuspješnog pokušaja dostizanja aktualnog rekorda od 240 kuna. I dok su dionice kutinske tvrtke svojim poklonicima priuštile neugodno prizemljenje, prikupivši 1,6 milijuna kuna prometa, Podravka je odlično iskoristila privremeno klizanje dionica sve do 475 kuna, isprovociravši nešto aktivniju ulogu kupaca, zahvaljujući kojima je prikupljeno četiri milijuna kuna prometa. Identična zaključna cijena u odnosu na dan ranije porasla je za 1 posto, ublaživši negativnu izvedbu CROBEX-a, koji je izgubio na vrijednosti tek minornih 0,1 posto. Pozitivnu su ulogu u ovoj priči odigrale i povlaštene dionice Adrisa, kojima se posljednjih dana doslovno nabacuju dva suprotstavljena tabora ulagača. No osim po doista velikim oscilacijama (od 4.430 do 4.650 kuna), te rastu zaključne cijene dionica od 1,8 posto (na 4.530 kuna), jučerašnja će trgovina ostati zapamćena i po nešto slabijem obujmu trgovine. Jer manje od dva milijuna kuna prometa je najslabiji rezultat u proteklih mjesec dana, iz čega proizlazi da je intenzivna korekcija iz prethodnoga dana ipak donekle poljuljala povjerenje optimista, koji su prije samo nekoliko dana, paralelno s novim rekordima cijene za ovu godinu, gurali i znatno veće količine dionica.

S uvjerljivo najvećim volumenom od provedenog cijepanja dionica sredinom rujna (čak pet milijuna kuna prometa), na samom vrhu ljestvice u Varaždinu našle su se dionice Slatinske banke, koje su se posljednjih tjedana u nekoliko navrata spominjale u dobro poznatom kontekstu potencijalne akvizicije. Prethodno dosegnuvši maksimum od 390 kuna, dionice su kraj dočekale na ostvarivši rast od 4,6 posto, no to nije previše pomoglo VIN-u, iz čijeg su sastava dionice izbačene izvanrednom revizijom neposredno prije najavljenog stock-splita. Indeks je nošen korekcijom nekolicine najznačajnijih izgubio na vrijednosti 1,4 posto, što je posljedica negativne izvedbe Maistre, koja je zabilježila pad cijene dionica od 4,2 posto. Ericsson Nikola Tesla je završio u minusu od 0,8 posto, a među gubitnicima našao se i Valamar, s dnevnim padom cijene od 4,9 posto (na 138 kuna), pri čemu su obje dionice zastale pred pragom od milijun kuna prometa.Čak dvije trećine redovnog prometa na Zagrebačkoj burzi donijela je Hidroelektra-Niskogradnja, nakon što je doista impozantna količina dionica promijenila vlasnika po cijeni od minimalnih 300 kuna. Pad cijene je pokrenuo redovitu proceduru potrage za smislenim objašnjenjem, no očitovanje Uprave nije razriješilo nikakve nedoumice, pa ostaje nagađati zbog čega je više od 20 posto vlasničkog udjela prodano po tako niskoj cijeni.

Belje atraktivno za akumulaciju profita

Solidni poslovni rezultati i optimistični komentari čelnika pogurali su visoko Končar D&ST. Povlaštene su dionice dogurale do rekordnih 1.440 kuna, ubilježivši do kraja dana rast od 3,8 posto, dok su redovne, uz neznatno veći promet, pomakle rekord na 1.650 kuna, zaključivši trgovinu s rastom od 8,3 posto. Dionice Belja očito su se pretvorile u atraktivno sredstvo akumulacije profita, kojom je pokrenuta silazna putanja cijene, pa je jučer prikupljeno manje od pola milijuna kuna, pri čemu je cijena zabilježila pad od 1,5 posto, na 328 kuna .

Komentari (1)
Pogledajte sve

Danas ćeš morati drugačije pisati o trendu pada cijene PTKM![smiley2]

New Report

Close