“Ovolika panika na burzama je neopravdana”

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2016. u 10:00
Arhivska fotografija

Nekoliko faktora je pridonijelo ovakvom razvoju situacije.

O drugom ovotjednom snažnom padu kineskih burzi te utjecaju na ostatak svijeta govori Isak Nuhić, menadžer fondova Ilirika BRIC i Ilirika Azijski tigar.

Indeks Šangajske burze pao je 7,3 posto, a trgovina je već drugi put ovaj tjedan zaustavljena. Što se događa na kineskim burzama i što je uzrok ovakvoj rasprodaji?

Nekoliko faktora je pridonijelo ovakvom razvoju situacije. Prvi su špekulacije da bi regulator mogao već početkom godine ukinuti zabranu prodaje najvećim dioničarima u velikim kompanijama te veći pad PMI indeksa proizvodnog sektora u prosincu od očekivanja.

Osim toga, više od 80 posto prometa na kineskim burzama čine mali ulagači, znatno osjetljiviji od institucionalnih ulagača. I dalje je prisutan problem margina malih ulagača. Veliki broj ‘margin callova’ i ljetos je izazvalo veliku paniku. Na kraju, zbog značajnog pada cijena energenata i sirovina brojni analitičari procjenjuju kako kinesko gospodarstvo usporava brže od očekivanja.

Može li kineski regulator uvesti dodatne mjere za stabilizaciju tržišta?

Nažalost kineski regulator je zajedno s kineskim ulagačima u procesu učenja i prilagodbe. Regulator bi se trebao držati konzervativnije i raditi više na transparentnosti nego koristiti svoju snagu da pokušava usmjeravati tržište tamo gdje smatra da bi trebalo biti. Također bi trebao raditi više na edukaciji malih ulagača.

Kako će se ovaj pad na kineskom tržištu odraziti na europsko i američko tržište?

Kina čini 16 posto svjetskog BDP-a i svakako da se ovakvi događaji prelijevaju na sva tržišta. Mišljenja sam da je ovolika panika ipak neopravdana. Fundamenti kineskih kompanija su snažni, a valuacije niske što govori o većoj panici nego o stvarnim fundamentalnim problemima.

Komentari (12)
Pogledajte sve

Dobro da nisi najavio smak svijeta.

Glede panike tek će US i DAX dobiti napad panike kad ljosnu još 15% i potvrde BEAR dugoročni market.


Kolega prognostik, mislim da si ti još bio u dječjem vrtiću dok je DAX s 2008./2009. s 8000 bodova pao na 3800. Ja sam na svom novčaniku osjetio uspone i padove DAX-a od 1988. na ovamo.

Kolega vi ste nesto drugo osjecali. I ocito vam je godilo. Lijepo sam postao da ce Dax ka 8500 i tu nema spasa. A vi i dalje ulazite u long.

Kolega prognostik, mislim da si ti još bio u dječjem vrtiću dok je DAX s 2008./2009. s 8000 bodova pao na 3800. Ja sam na svom novčaniku osjetio uspone i padove DAX-a od 1988. na ovamo.

New Report

Close